leerlingen carmel college salland in debat

Ruim 125 vwo-leerlingen van het Carmel College Salland gingen vrijdagmiddag met elkaar in debat over vier vraagstukken. Leerlingen werden daarbij ingedeeld in een politieke partij en gaven vanuit die achtergrond aan of ze voor of tegen het vraagstuk waren. Burgemeester Martijn Dadema leidde het debat.

Elk vraagstuk werd ingeleid door een voor- en tegenstander, waarna alle fracties in de raadzaal van de gemeente op elkaar reageerden. Meteen bij het eerste vraagstuk over het strafbaar stellen van het gebruik van mobiele telefoons op de fiets werd stevig gedebatteerd, net als bij de debatten over de huisvesting en subsidiering van kunstenaars, de kwestie Lelystad Airport en het terugdringen van de bio-industrie. ‘De vele cijfers, de humor, de goedgekozen one-liners maakte dit Carmeldebat tot één van de beste edities van de afgelopen jaren’, aldus docent Amanda Mulder.

Voorbereiden
Onder leiding van zes jongerenfracties (JOVD, CDJA , GroenLinks/DWARS, ROOD, jonge socialisten en de jonge democraten), vijf raadsleden, twee leden van de steunfractie en leerlingen van de debatklas werden ‘s ochtends de vraagstukken voorbereid. Vanuit het perspectief van de politieke partij werd stelling genomen en via smartphones en laptops werden er bronnen en argumenten bij gezocht.

Leren van ervaren politici
Voorzitter Martijn Dadema probeerde het niveau van het debat bij elk vraagstuk te verhogen door de leerlingen te wijzen op de constructieve feedback van de jury. De voorafgaande dag gaf wethouder Frank Niens uitleg over de gemeentepolitiek in de vorm van een College Tour op het Carmel College Salland. Die middag maakten de leerlingen kennis met het Lagerhuisdebat, dat informeler en sneller is. Op vrijdag leerden zij via de voorzitter het woord te voeren en door een politieke bril te debatteren.

Winnaars van het debat
Volgens de jury was het dit jaar, vanwege de hoge kwaliteit, zeer moeilijk om een winnaar aan te wijzen. Een stemming moest de doorslag geven om de beste vrouwelijke als mannelijke debater aan te wijzen. Met minimaal verschil wonnen Eva Westenenk en Jesper te Walvaart dit Carmeldebat.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.