lauk anoniem

Volgens Rob lijkt het erop of het in Salland gebruikelijk is dat zoiets anoniem gebeurt.

Ik ben het daar niet mee eens. Wie wereldwijd de massa anonieme scheldpartijen en beledigingen op social media ziet zal het met mij eens zijn dat dit zeker niet typisch Sallands is. Ik denk dat in Salland iets anders speelt en ik ben niet de enige. Toevallig sprak ik de bekendste amateurarcheoloog van de gemeente Raalte, Bert Terlouw, tijdens de opgravingen in Heeten (die de moeite waard zijn). Bert huldigt de persoonlijke theorie dat al sinds de Romeinse tijden Sallanders vooral arme horigen en keuterboeren waren, uitgebuit door rijke adellijke families.

Om zichzelf te beschermen ontwikkelden die voorouders een mentaliteit waarbij tegen die grote heren altijd ‘joa, joa,’ werd gezegd. Om tegelijkertijd te denken ‘bekiek ‘t maa’. Die gedeelde armoede leverde ook een sterke onderlinge saamhorigheid, verbondenheid en solidariteit op. Daarvan getuigt nog steeds de bovenmatige inzet van vrijwilligers als er iets in het dorp met elkaar gedaan moet worden. Door die grote saamhorigheid krijg je tegelijkertijd niet de sfeer waarbij iedereen luid en duidelijk zegt wat hij of zij ergens van vindt.

Want Sallanders hebben absoluut een duidelijke mening, maar willen ook niet opvallen. Daarom blijven bij bijeenkomsten hier de eerste rijen altijd leeg. En is het lang wachten tot uit de zaal de eerste vraag gesteld wordt. Ik denk dat dat de reden is waarom Rob anonieme reacties krijgt; je bent het niet met hem eens maar dat zeg je niet in het openbaar. Ik ben trouwens niet tegen anonimiteit op zich, er kunnen best goede redenen voor zijn, want het gaat uiteindelijk om de inhoud van een reactie of commentaar. Maar met een naam eronder krijgt die veel meer gewicht.

Het zou pas echt triest worden als iedereen anoniem gaat reageren uit angst om geschoffeerd of erger te worden. Daar tegen in gaan is veel belangrijker dan de oeverloze discussies over de kleur van Zwarte Piet. In Salland is dat laatste geen punt van discussie, zwart is zwart. En wat betreft het eerste is het gelukkig nog lang niet zover. Ook Rob krijgt nog steeds keurig ondertekende reacties.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.