jolanda kieftenbeld op pad met gratis eieren na fipronil schandaal

Die club helpt nu mee aan het waarmaken van de belofte die Alex Janssen, voorzitter Stichting Blij met een Ei, deed toen de NVWA (Nederlandse voedsel en waren autoriteit) deze zomer waarschuwde voor het eten van met fipronil besmette eieren. Zonder daarbij te zeggen dat je dan ruim zevenhonderd eieren per dag moet eten. Later gaf de NVWA ook toe dat de waarschuwing erg voorbarig was, maar toen was het kwaad al geschied en vertrouwden veel consumenten de eieren niet meer.

Volgens Jansen waren en zijn Nederlandse eieren helemaal veilig en hij plaatste destijds een oproep op Facebook om ze gewoon te kopen en te eten. Iedereen die deze oproep deelde zou tien gratis eieren krijgen. Uiteindelijk werd die oproep bijna 6.000 keer gedeeld zodat er zo’n 60.000 eieren bezorgd dienden te worden. “Gelukkig voor mij waren dat veel adressen in onder meer Brabant, daar doen andere leden van de mmmEggies het werk. Het is een flinke logistieke operatie, 6000 adressen bezoeken,” zo zegt Jolanda die zelf deze zaterdag de Sallandse adressen in Haarle en Heeten (“en volgende week Dalfsen”) doet. “Vrijdag was het Wereld Eidag en dat was het startsein.”

Goed in de veren
De reacties op deze zaterdag, als ze samen met haar 1-jarige dochter Fleur op pad gaat, zijn positief. Ook veel agrariërs hebben destijds de oproep op Facebook gedeeld en dat blijkt tijdens de rondrit. Otto en Marlies Wiggers zijn druk met hun koeien. Otto wist niet dat hij het bericht op Facebook gedeeld had (“Dat zal Marlies wel gedaan hebben”), maar staat helemaal achter de actie. “Natuurlijk steunen we als melkveehouders de pluimveesector. Zo’n draai om de oren als die gehad hebben, dat lijkt toch nergens op?”

Bij elk bezoek moet Jolanda meteen vertellen hoe het op haar bedrijf met 35.000 legkippen is. Daar is nooit fipronil gebruikt om de bloedmijt te bestrijden, maar ook zij kreeg met de gevolgen te maken. “Bij het opfokbedrijf voor kippen waar wij onze jonge dieren een half jaar van te voren bestellen was het middel wel gebruikt. Dan wil je geen enkel risico nemen, dus die zijn niet gekomen. Alleen, als de leghennen zo’n zeventig weken oud zijn, dan wordt de kwaliteit van de eieren steeds slechter. Normaal vervang je die dan, maar dat kon nu dus niet. Dat hebben we opgelost door onze kippen langer te houden, ze zitten nu op zo’n negentig weken. Dan heb je wel eerst een ruiperiode nodig waarin ze geen eieren leggen zodat ze nieuwe krachten kunnen opdoen. Resetten noem ik dat maar, de dames zitten nu erg goed in de veren, het is behoorlijk goed gegaan. Ik hoor dat ze wel 105 weken oud kunnen worden, maar dit is helemaal nieuw voor ons.”

Positief
Landelijk gezien is voor 267 pluimveehouders de fipronilcrisis nog niet voorbij. Hun bedrijven zijn geblokkeerd, zij moeten al hun eieren vernietigen, de stallen extra schoon maken en extra kosten maken om weer volledig fipronilvrij te worden. “Je hoort enorm trieste verhalen, de schade is enorm. Je hebt het zo over tonnen aan inkomensverlies. En maar proberen om die stallen schoon te krijgen. Anderen getroffen boeren gaan buitenshuis werken zodat er nog wat geld binnen komt.”

Ook sommige mmmEggies zijn getroffen. “Die kunnen het gewoon niet meer opbrengen om te helpen. Dat snappen we wel. We zijn in ieder geval blij dat we de eiersector op deze manier ook positief onder de aandacht kunnen brengen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.