Home / archiefcentraal / ingezonden het ziet er naar uit dat een onderdeel van de raalter historie verdwijnt

ingezonden het ziet er naar uit dat een onderdeel van de raalter historie verdwijnt

Dit keer gaat het niet zozeer om geld maar om de herinnering aan een zwarte bladzijde uit de Raalter geschiedenis. Het betreft nu de voormalige synagoge aan de Stationsweg, die schijnt te zullen worden omgebouwd tot woning. De gemeente Raalte zou er alles aan gelegen moeten zijn dit historische bouwwerk en zijn culturele functie te beschermen. Dit lijkt echter niet het geval.

Is dat erg? Ja!. Behoud van dit gebouw, in combinatie met een culturele/maatschappelijke bestemming, zou van respect getuigen voor de joodse gemeenschap, die tijdens de tweede wereldoorlog is gedeporteerd en bijna volledig is vermoord in de concentratiekampen.

Lucebert zei het al eens: alles van waarde is weerloos. Ik hoop dat dit gezegde gelogenstraft wordt, zeker voor zover het de synagoge betreft.

Gelukkig zijn er al velen in opstand gekomen en hebben de petitie van Rob Aa en Richard Woolderink getekend. Ook het Cultuur-Historische Genootschap en de Culturele Adviesraad Raalte weren zich. Ik hoop dat zij allen gehoor zullen vinden bij onze gemeenteraad.

Hans de Kort
Raalte

Lees ook

Kledingcheque voor kinderen van minima-ouders

RAALTE – Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen uit de gemeente Raalte krijgen ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.