Harrie Bloeme, eigenaar van een bouw- en klussenbedrijf in Haarle, kreeg op 25 november 2015 onverwachts de diagnose longkanker. Zelf dacht hij dat zijn heesheid in het ergste geval door een poliep kwam. “Ik had in die tijd nog een eigen coachingsbedrijf. Het kantoortje was bij mijn ouders thuis. Ik stond er dus heel dicht op”, vertelt Ilona.
“Ik heb alles uit mijn hoofd opgeschreven. Dat is een gave van me. Ik kan een verhaal aanhoren en het woordelijk uittypen. Dat is ook echt niet altijd even fijn. Ik kan zaken tot op het detail herbeleven. De gesprekken in het ziekenhuis, de gevoelens, de gedachten die ik had als ik bij mijn vader was; het staat allemaal in het boek. Het gekke is wel dat ik van de periode na het overlijden van mijn vader me nauwelijks meer iets kan herinneren. Daarover kun je me van alles wijsmaken.”
Ilona heeft een jongere broer Dennis. Het was een hecht gezin. “Mijn vader zei ook altijd: ‘Mensen komen en gaan, maar wij met ons vieren, dat blijft.’ We deelden alles met elkaar. Ik lijk ook heel veel op mijn vader. Enerzijds heel sociaal en kunnen we met iedereen een praatje maken, maar we zijn ook heel graag op ons zelf en doen dingen graag alleen. Mijn vader was een lieve man die altijd van het goede in de mens uitging en op kwam voor de underdog. Je kon bij hem heel ver gaan maar als je zijn vertrouwen beschaamde kon hij ook helemaal klaar zijn met die persoon.”
Monument
Het idee om de aan het papier toevertrouwde belevenissen te verwerken tot een boek ontstond nadat ze merkte dat de wereld om haar heen, na een korte periode van rouw, weer verder ging. “De eerste maanden werd er om me heen nog wel over mijn vader gepraat, maar dat hield al snel op. Ik had daar heel erg moeite mee. Alsof er niks was gebeurd. Dat je maar weer gewoon door moet. Alsof zijn leven voor niks was. Terwijl ik constant aan hem dacht. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor mijn moeder en mijn broertje.”
Het is een persoonlijk document geworden. Over de pijn van kanker, maar ook het andere verdriet. “Want kanker is een verschrikkelijke ziekte, maar ik vond het nog vele malen erger om te zien hoe hij van steeds meer dingen afscheid moest nemen. Zijn wereldje werd steeds kleiner. En dat voor een man die het gewend was om alles zelf te doen. Het begon met het afbellen van al zijn klanten, nadat hij te horen had gekregen dat hij ernstig ziek was. Omdat hij zich wilde focussen op het herstel. We hadden nog niet meteen door hoe erg het was. Maar op een gegeven moment moest hij steeds meer inleveren, van het niet meer kunnen grasmaaien en klussen tot het inleveren van zijn bedrijfsbusje. Daar werd hij verdrietig van. We zaten samen naar de Top 2000 te luisteren toen ik hem vroeg wat hij op dat moment het liefste zou willen doen. Een bucketlist had hij niet. Aan dat soort dingen deed hij niet. Maar hij vertelde dat hij het liefst nog opnieuw zou willen behangen. Of het plafond zou willen schilderen. Dat brak echt mijn hart! Hij bleef maar inleveren.”
Legpuzzels
Het is niet alleen maar somber en duister. In het boek beschrijft ze ook de mooie momenten die ze nog met haar vader mocht beleven. Zoals het volschrijven van een invulboek met al zijn persoonlijke herinneringen. “Verhalen die ik nog nooit eerder had gehoord. Over zijn jeugd, zijn werk, het vaderschap. Dat waren mooie, bijzondere momenten. We hebben samen ook verschillende legpuzzels gemaakt. Dat deden we daarvoor nooit. Ik heb in die periode genoten van onze band en zijn glimlach. Maar dat voelt allemaal wel een beetje dubbel.”
Het blijft wat Ilona betreft bij dit ene boek. Ze voelt geen ambitie om nog een tweede boek te schrijven. “Financieel hoef ik er ook niet beter van te worden. Dat boeit me echt niet. Dit boek was een missie, mijn standbeeld voor mijn vader. Ik hoop alleen wel dat zoveel mogelijk mensen het boek lezen en er samen met elkaar over praten.”’
Relativeren
Het overlijden van haar vader beïnvloedde zelfs Ilona’s carrière. Ze stopte als coach en werkt nu als secretarieel medewerkster voor een hypotheekspecialist/verzekeringsbureau. “Ik hoorde al die verhalen van mijn cliënten en kon op een gegeven moment niet meer relativeren. Dan vertelden zij over persoonlijke problemen en dacht ik: ‘oh ja, jij vindt dat erg, zullen we ruilen?’ Ik kwam met mijn gevoelens in de knoop en dus besloot ik ermee te stoppen. Op de dag dat mijn vader overleed, heb ik me uit laten schrijven bij de KvK.”
‘Je leven was nog lang niet af…’ telt 146 pagina’s en kost 18,99 euro. Het boek is verkrijgbaar via staging2.boekscout.nl en bol.com. Daarnaast is het ook te koop bij de Bruna in Raalte.
Meer foto's
