groenlinks raalte hoe lelijk wil je het buitengebied maken

“Je stimuleert juist schaalvergroting van boerenbedrijven die over blijven. Dat past prima in het straatje van het CDA, maar je gaat er verloedering niet mee te lijf, je stimuleert eerder verdere leegloop!” Aldus Rob Poelman namens GroenLinks Raalte.

“De schuur-voor-schuur-regeling past prima in het beleid van CDA en Gemeentebelangen, zij hebben de laatste vier jaar megastallen en varkensschuren met dubbele verdieping zonder slag of stoot een vergunning gegeven, GroenLinks deelt die visie niet en kiest liever voor een andere invulling. Als je wil kijken hoe je verloedering van het platteland tegen kunt gaan, moet je bij het begin beginnen,” vindt GroenLinks Raalte. “Je moet dan een basisdiscussie voeren over wat je met je platteland wil. Pas daarna moet je met oplossingen komen.

GroenLinksRaalte heeft wel ideeën voor het platteland: “Het buitengebied is niet meer het domein van de boerenbedrijven die er uiteindelijk over zullen blijven. Het is ook recreatiegebied voor dorpelingen en toeristisch gebied voor de rest van Nederland. Salland is een prachtige wandel- en fietsstreek. Je moet dat faciliteren,” vindt GroenLinks. “Die leegkomende boerenstallen moet je niet verplaatsen naar andere bedrijven die er schaalvergroting mee realiseren, een boerderij wordt dan meer en meer een industrieterrein. Verbouw die stallen voor mogelijkheden voor overnachten. En je zou ook de komst van bijvoorbeeld accountants, notarissen, reclamebureaus en dergelijke kunnen vergemakkelijken. Of een meubelmakerij? Je trekt daardoor mensen naar het platteland die belang hebben bij onderhoud ervan.”

“GroenLinks gelooft er ook niet per definitie in dat je het onderhoud van het platteland aan boeren moet overlaten, al helemaal niet aan bedrijven die zo langzamerhand beter op het industrieterrein passen. Gras en maïs, met de laatste jaren ook nog eens die gif vretende lelieteelt, het wordt er niet mooier van. En sinds boeren hun hooi gewoon aan de weg opslaan in van die grote plastic rollen, kun je moeilijk volhouden dat de boeren de enige bevolkingsgroep is die het platteland zou kunnen onderhouden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.