gerlant voedselbos

“Wij zijn wat wij doen. En dat is boeren. We zijn de groeiende en bloeiende beweging van Toekomstboeren. We bestaan uit nieuwkomers in de landbouw, maar ook uit gevestigde boeren die een nieuwe weg zijn ingeslagen. Wij zijn pioniers in nieuwe benaderingen zoals community supported agriculture, permacultuur of het werken met bijzondere rassen en gewassen. We werken samen met de mens en natuur. Zo brengen we landbouw en voedselsystemen in de praktijk die van én voor boeren en burgers zijn.”

Het is een vereniging die ik met belangstelling volg. Ze hebben soms hele innovatieve dingen. Dingen die de landbouw van de toekomst naar een hoger niveau kunnen brengen.

Het aanbod wat ze doen is een halve hectare landbouwgrond en 4 hectare bos voor het starten van een tuinderij en de ontwikkeling van een voedselbos op natuurgoed het Raalterwoold aan de Hogenbroeksweg in Raalte. De advertentie is van februari en Landschap Overijssel hoopt, maak ik op uit haar tekst, tegen beter weten in toch nog iemand te vinden die meegaat in hun plannen.

Ik heb zelf jaren geleden al eens, ingegeven door de drive om andere manieren van voedsel produceren te vinden, geprobeerd om in die omgeving biologische aardappelen te verbouwen. Grond gehuurd voor een prikkie van zo’n natuurclub en meegaand in hun dromen. Het bleek een economische mislukking. Als het droog is verwaait alles en groeit er niks, als het nat is slaat de grond dicht, staat het land blank en verrot de oogst op het land. Conclusie: die grond is niet geschikt voor akkerbouw. Dat heb ik ze toen al verteld, maar ik zag aan hun lichaamstaal dat mijn commentaar niet op prijs werd gesteld.

In februari heb ik mij even verdiept in deze plannen en heb al gauw de conclusie getrokken dat het voorstel bedrijfseconomisch niet levensvatbaar is. Een halve hectare schrale grond waar je als boer op handen en voeten mag gaan liggen ploeteren om wat biologische groenten te verbouwen. En dat je kruipen moet is zeker, het lapje grond ligt in het landgoed wat bestaat uit 19 hectare ‘natuurlijk grasland’ wat beheerd word met Hereford koeien. Met andere woorden: vogeltjesland waar de (on)kruiden vrij spel hebben, zaaien en verwaaien en in jouw tuinderijtje weelderig opkomen tussen jouw kwetsbare groenteplantjes. Als je achteraan je perceeltje klaar bent met onkruid wieden, kan je vooraan weer beginnen, want de onkruiden die groeien wel en overwoekeren alles heb ik bij de aardappelen gemerkt.

Dan is er 4 hectare verzuurde bosgrond waar je door slim aanplanten in de toekomst misschien wel heerlijke vruchten, struiken en planten kan halen. Het is echter nooit voldoende om daar productie en dus een redelijk inkomen uit te halen. Ik weet dat er veel mensen zijn die dromen van een betere voedselproductie (dat doe ik ook) maar dit is veelal ingegeven door ideeën als deze, die zijn bedacht door mensen die geen rekening houden met natuurlijke omstandigheden en niet gehinderd zijn door enige kennis van zaken, gevoed door een riant (gesubsidieerd) inkomen uren bezig zijn om de wereld een stukje beter te maken. Maar ook mensen die niet willen leren van praktijkervaringen en terugkoppeling van boeren, want dan komt hun broodwinning, hun subsidie in gevaar.

Criticasters zullen mij nu van cynisme betichten, het tegendeel is echter waar. Ik hoop van harte dat ik er naast zit. Dat ze iemand vinden die er brood mee verdient, want dat zou betekenen dat er met dit hele plan niet heel veel gemeenschapsgeld overstuur is gegaan. Maar uit ervaring durf ik gerust te stellen: als jij die jonge toekomstboer bent die hard wil werken en een hongerdood wil sterven, moet je zeker met dit plan in zee gaan. De bedenkers zullen er in ieder geval geen boterham minder om eten.

gerlant@sallandcentraal.nl

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.