gerlant verkiezingskoorts en een vooruitblik

Koploper dit jaar was Groen Links. Hoog zomer 2017 begint de partij ineens persberichten te spuwen, daarbij hete hangijzers uit de publieke discussie gebruikend, om statements te maken die niet getuigen van een echte visie op de materie. Nog minder van het in staat zijn om te kunnen debatteren of om compromissen te kunnen vormen. Oorzaak: een paar nieuwe leden, waarvan één journalist met erg ‘groene’ ideeën en kennis van media. Stellingnames omtrent megastallen waarbij de waarheid niet al te nauw werd genomen tot gevolg.

Een agrarisch familiebedrijf in Mariënheem dat ging uitbreiden naar goed 4000 varkens, heette bijvoorbeeld ineens ook een megastal. Mega begint pas bij 7500 dieren. Misleiden van de publieke opinie dus. Uitspraken omtrent het bedrijf SABEVA van Straathof die niet helemaal zuiver waren, maar ook kruispunt Bos kwam langs en het standpunt van GL was: ‘Ik zeg nee want ik ben twee’. Ik heb het in grote lijnen mooi laten gaan. Ik wist dat er achter de schermen gevochten werd als leeuwen binnen de partij tussen het zittende bestuur, de lijsttrekker en die nieuwe leden. Het probleem heeft zichzelf opgelost. De bestaande en gematigde ‘Sallandse’ club heeft het roer weer in handen genomen. Ik voorzie dat zij in maart minimaal een zetel gaan halen. De gesjeesde aspirant-leden bekijken nu of zij met een eigen clubje aan die verkiezingen mee kunnen doen. Lijkt mij lastig als je niet in een team kan spelen.

In het bovengenoemde is mij nog iets opgevallen. Er is nog een journalist in het Raaltese die zich de laatste tijd uitdrukkelijk in de discussie mengt. Een man die jarenlang het Sallandse nieuws maakte, de raad, de provinciale staten versloeg. Een pragmaticus die weet hoe de politieke hazen lopen en nu vooral bezig is met wat er op het plateland speelt, daar populair is. Ook een bekend figuur in het Raalter verenigingsleven. In de reacties onder artikelen laat hij merken verstand van zaken te hebben, weerlegt op rustige en begrijpelijke toon foute aannames en laat zien niet voor een gat te vangen te zijn. Zijn laatste column was zelfs een opinie waarin hij als een waar politicus even de angel uit een verhitte discussie rondom de Sallandse anonimiteit haalde. Daar is iets gaande, daar moet een ei worden gelegd.

In Heino worden de Raalter verkiezingen dit jaar beslist. Twee lokale partijen en D66 en GB die daar nadrukkelijk aanwezig zijn. Egbert den Daas van Lokaal Alternatief heeft er een geduchte tegenstander bij gekregen in de vorm van Ben Nijboer van BurgerBelangen (een afscheiding van de VVD). Ben deed al volop mee met de populistische profileringsdrang afgelopen zomer. Uitspraken omtrent Straathof die niet getuigden van enigszins in staat zijn om te relativeren en de maatschappelijke onrust over het onderwerp alleen maar voeden. Ook omtrent de N35, nog niet zolang geleden. Ik heb me er kapot aan geërgerd . Ik vroeg mij vertwijfeld af; ‘Ben, waarom doe je dat nou? Dat ben jij toch helemaal niet nodig?’ Ik begrijp je drang om je te profileren als nieuwe partij maar iedereen weet toch van jouw jarenlange tomeloze inzet voor de N35. Denk je nu echt dat de kiezer gek is? Gelukkig lijkt ook bij Ben uit zijn laatste columns, maar vooral uit zijn blogs op de site van BurgerBelangen, dat het verstand zegeviert.

De SP maakt er helemaal een potje van. Levert een raadszetel in, omdat ze niemand hebben om die zetel te bemensen. Nu hoeft de SP zich niet te profileren, zij halen standaard twee zetels. Hun achterban kijkt niet wat er in de raadszaal gebeurt, maar kruist trouw het vakje met het tomaatje aan. Dat de partij al decennia lang niet met die twee zetels een periode heeft afgemaakt zonder dat er een afscheiding van de partij, een boel gelazer in de keet was, of dit keer een raadslid met stille trom vertrokken is, lijkt niet belangrijk voor hun achterban.

De PvdA blijft rustig op koers. Ik ben bang dat de kiezer hen afstraft op landelijk beleid. Het zou een aderlating voor de Raalter politiek zijn. Hun raadslid Arie van der Wilt is de man die vaak, heel vaak, in politieke discussies even de puntje op de i zet. Ik hoop van harte dat zij in staat zijn om de landelijke teneur te weerleggen.

De VVD heeft Kreule naar voren geschoven als lijsttrekker. Lekker spannend, want die haalt volgend jaar gewoon minimaal drie, maar ook wel vier zetels. Het profileren van Nijboer en het politiek opschuiven van BurgerBelangen zorgt ervoor dat Kreule en de zijnen de lachende derde zijn. Rustig en gefundeerd op koers blijven. Dat is ook een manier van profileren en politiek bedrijven. D66 heeft met columnist Peter Moorman iemand die rustig en stabiel punten benoemt en uitlegt. Niks geen retoriek, Peter vist daarmee ijverig mee in de Heinose vijver, eigenlijk in heel Raalte onder de stemmers van de coalitiepartijen.

Die laatste twee hoor je niet. Het CDA doet daarmee wat ze al jaren stoïcijns doet. Ze gaan blind op het vertrouwen in de trouwe kiezer en zullen zich gesteund voelen nu de partij als regeringspartij mee doet. Ze reageren nergens op, missen daarmee de veranderende samenstelling van de Raalter maatschappij. Het gaat ze denk ik wel twee zetels kosten. Het waarmaken van de verkiezingsbelofte over een ministerie van Landbouw zullen ze niet kunnen verzilveren op het platteland, waar veel van hun stemmers vandaan komen. ChristenUnie heeft aangekondigd ook mee te gaan doen aan de Raalter verkiezingen en de populariteit van de CU-minister van Landbouw zullen ze alleen kunnen verzilveren via een lijstverbinding met CU. Dat scheelt ze dan een stem in de min.

GB hoor je niet. De grootste partij en dat zullen ze blijven. Die partij heeft nog een heel ander probleem. De leeftijd van hun voorman Wagenmans en het wel wat rustiger aan willen doen als wens hebbende. Hij zou nog twee jaar mee kunnen, maar… Wie moet het charismatische oliemannetje van de partij opvolgen? Rondkijkend door de fractie zal het bestuur kennis genoeg zien, maar of die personen de boodschap ook kunnen verkopen?

Nu is Gemeentebelangen een partij die niet te hard van stapel loopt als het gaat om het invullen van de lijst. Achter de schermen worden er al betrokken Raaltenaren benaderd of ze eventueel belangstelling hebben. Binnen de fractie wordt er al wel wat gekonkeld en zullen sommigen elkaar al wel eens met een schuin oog aankijken, maar de beslissing hoe of wat nemen ze pas rond de kerstdagen. Wagenmans zelf zit tussen twee vuren. Het thuisfront dat wil dat hij rustiger aan doet en het bestuur dat hem nog niet kan missen. Als ik GB-voorzitter Anne Galama was, sprong ik vandaag nog in de auto en ging eens op de koffie in Raalte-zuid. Er is daar iemand een ei aan het leggen, maar als oude rot in het vak wacht hij tot het nest bij hem wordt gebracht.

gerlantzielman@gmail.com

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.