fractievoorzitter schokker wil dialoog aan over heel salland biologisch

De stelling dat bio goed is en gangbaar fout, is veel te kort door de bocht volgens Schokker. “Er zijn in Raalte veel boeren die met hart en ziel hun werk doen, een goed product leveren waar een markt voor is en wat bij hen als boer past. Het verwijzen van de groep naar de insectenafname en het meegaan in de landbouw de schuld geven is veel tekort door de bocht. Het verwoesten van de aarde, zoals de groep de sector verwijt, door middel van bodemuitputting ook. Veel gangbare boeren zouden graag meer willen bemesten zodat hun grond op pijl blijft maar dat mag niet door landelijke regels in verband met nitraat uitstoot. Regelgeving waar onderzoeken van bewijzen dat ze niet kloppen.”

“We hebben in Raalte een mooie balans tussen reguliere en bio bedrijven, de laatste groep is ver boven het landelijke gemiddelde vertegenwoordigd.”

“De vraag naar biologisch moet uit de samenleving komen, de consument moet daar omvragen in de supermarkt. Op die manier zit ons economische systeem in elkaar”, vervolgt Schokker. “Als er volgende week in Heino tien bio-boeren bij zijn, heeft Jan Overesch geen markt meer voor zijn producten en moet hij verkopen met verlies. Daar kan hij niet van bestaan. Henk Aa als producent van huisdier producten (Beaphar) produceert ook wat de markt vraagt.”

Dat de groep de banken oproept om met boeren mee te denken als zij willen overschakelen noemt Schokker reëel. Er zijn best goede familiebedrijven in Salland die voor de toekomst misschien wel te klein zijn. Als een eventuele opvolger wil omschakelen naar de biologische markt en de bank helpt de eerste twee jaar bij het omschakelen, bijvoorbeeld met extra middelen, dan kan dat net de stap zijn om het familiebedrijf te behouden in Salland.

“Salland is een goede mix van wat de veranderende markt vraagt. Een transparante manier van produceren en van een hoog niveau. Kijk bijvoorbeeld naar het project ‘Salland boert en eet bewust’. Hoe mooier wil je het hebben. Laten we de dialoog met elkaar aangaan, net als we gedaan hebben met bijvoorbeeld het groenbeleid. Samen met elkaar opzoek naar een oplossing. Als gemeente hebben we al een voorzet gegeven met een bezoek aan het bedrijf van de fam. Noordman (varkenshoff) en de discussie avond over de veehouderij.”

“Boeren moeten nog meer naar buiten treden over wat er werkelijk op de boerenbedrijven gebeurt.”

Kleine kanttekening maakt Schokker ook. Boeren moeten volgens hem nog meer naar buiten treden over wat er werkelijk op de boerenbedrijven gebeurt. Ook het onderwijs erbij betrekken. Kinderen moeten bijvoorbeeld van dit kabinet nu wel op bezoek in een museum. Het zou volgens  Schokker ook goed zijn als alle kinderen wisten waar ons voedsel vandaan komt en hoe het gemaakt word.

Op 20 november wordt een openbare discussieavond in het dorpshuis in Heino door de alarmgroep georganiseerd. Onder andere burgemeester Dadema en wethouder Wagenmans gaan met de aanwezigen in gesprek. “Laten we daar met elkaar een begin maken aan een gezamenlijk antwoord op deze vragen. Leidraad moet zijn dat de gemeente faciliteert, niet initieert. De consument bepaalt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.