college en groenlinks niet eens inzake straathof

“De bijeenkomst Salland Café, die wij op 18 september hebben georganiseerd over de toekomst van de veehouderij in Salland is de eerste stap in dit proces”, zo stelt het college. “Die bijeenkomst was de start van een gesprek met inwoners en ondernemers uit onze gemeente. Het aanpassen van regels in het bestemmingsplan kan het sluitstuk van dit proces zijn.”

Verder staan de brievenschrijvers en het college lijnrecht tegenover elkaar. Naar de mening van GroenLinks en Hans de Kort maken de gemeente Raalte en de provincie Overijssel onvoldoende gebruik van de beschikbare bestuurlijke middelen om de groei van megastallen tegen te gaan.

“Voor de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van (intensieve) veehouderijen moeten wij ons houden aan het bestemmingsplan Buitengebied”, zo stelt het college echter. “In dit bestemmingsplan zijn alleen bestaande intensieve bedrijven positief bestemd. Nieuwe intensieve veehouderijen mogen zich alleen vestigen in de vestigingsgebieden die per landbouwontwikkelingsgebied zijn aangeduid. De locatie aan de Nijverdalseweg 13 in Mariënheem is geen nieuwe locatie voor intensieve veehouderij, maar een uitbreiding van een bestaande inrichting. Voor de uitbreiding is geen aanpassing van het bestemmingsplan noodzakelijk.”

Geen overschrijding
Het college benadrukt dat de vergunningaanvraag van de Nijverdalseweg 13 niet in strijd is met het gemeentebeleid. “Een aanvraag wordt getoetst aan de wet- en regelgeving die daarvoor geldt. De landelijk geldende wettelijke beleidskaders voor o.a. geur, geluid, fijnstof en ammoniak mogen niet worden overschreden. Bij beoordeling van de aanvraag van de vergunning voor de Nijverdalseweg 13 is gebleken dat het bedrijf deze kaders niet overschrijdt. Er zijn daarom geen redenen de vergunning te weigeren. In de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Wet dieren zijn regels gesteld voor de leefkwaliteit die namens de minister door de NVWA worden gecontroleerd. Het gemeentebestuur heeft hierin geen bevoegdheid.”

Handhaving
Het Raalter college benadrukt ook dat een tekort aan handhavingsmiddelen (maar 1,2 fte), anders dan GroenLinks wil, geen rol mag spelen bij de beoordeling van een aanvraag om vergunning. “Deze inrichting wordt vanwege de omvang en ingewikkeldheid gecontroleerd door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD-IJsselland). Dergelijke inrichtingen worden minimaal eens in de drie jaar gecontroleerd.”
GroenLinks wil bovendien dat de gemeente varkensboeren uit Brabant en Gelderland weert. Het college denkt daar echter toch anders over. “De gemeente Raalte zal initiatieven van ondernemers steeds toetsen aan de bestaande lokale en landelijke regels. De oorsprong van de initiatiefnemers is daarbij geen maatstaf.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.