cda wil gratis wifi in olst wijhe

Op 12 september heeft het Europees Parlement het WiFi4EU-plan goedgekeurd. Het fonds stelt tot €120 miljoen (€20.000 per aanvraag) beschikbaar voor de aanschaf van apparatuur voor lokale projecten die gericht zijn op het voorzien van gratis wifi in publieke ruimtes. Hierbij kan gedacht worden aan: pleinen en parken, bushaltes, gemeente- en ziekenhuizen, bibliotheken, musea, onderwijsinstellingen, buurthuizen, gemeenschapscentra, cultuur-, sport- en jeugdinstellingen.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek had in 2016 gemiddeld zo’n 6,6% van de Nederlandse bevolking geen toegang tot internet. Voor een open lijn met de rest van de wereld mag het volgens de CDA-fractie niet uitmaken waar je woont of hoeveel je verdient. Bovendien; in een maatschappij waar steeds meer zaken online geregeld moeten worden, is toegang tot internet geen luxe, maar een basisbehoefte. Daarnaast lijkt het ook een goed plan om de aantrekkelijkheid van dorpskernen te vergroten. Als CDA zijn we daarom blij met dit initiatief en hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college. “We zijn benieuwd welke locaties in onze gemeente in aanmerking kunnen komen en of we de kansen van dit fonds kunnen benutten” geeft raadslid Lisanne Spanbroek aan.

De wifi die aangeboden en gefinancierd wordt vanuit het WiFi4EU-plan moet hoogwaardig in kwaliteit en in alle opzichten gratis zijn, dus niet alle alleen kosteloos, maar ook zonder hinderlijke reclame en zonder dat gebruiksgegevens worden verkocht. Het CDA verwacht dat de gelden uit het fonds snel vergeven zullen zijn. De toewijzing van de subsidie zal namelijk o.a. gebeuren op volgorde van indiening van de aanvraag, waarbij ook rekening gehouden wordt met geografische spreiding. Het is daarom voor Nederlandse gemeenten, ook Olst – Wijhe, van belang dat ze er snel bij moeten zijn om aanspraak te kunnen maken op gelden uit het fonds; de ervaring leert dat Nederland de neiging heeft om nogal eens te wachten met subsidieaanvragen. In Zwolle zijn hierover al schriftelijke vragen ingediend door onze CDA collega’s en we verwachten dat andere omliggende gemeenten net zoals Deventer snel zullen volgen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.