carmel besteedt aandacht aan risicos gamen social media en internet

“Uit een enquête weten we dat veel van onze ouders erg behoefte hebben aan zo’n bijeenkomst. Hoe gaat dat met die social media, wat gebeurt er in die WhatsApp groepen? Als ouder loop je toch al altijd achter die ontwikkelingen aan. Dat is op zich niet erg, maar je loopt zo het risico dat je geen grip meer op de situatie hebt. Dat je het pas merkt als het gedrag van je kind verandert, dat ze niet meer naar buiten of naar school willen”, zo legt Miranda Tiebot, voorzitter van de VMBO-ouderraad, uit over het belang van de avond. 

Annemarie Boersma, preventiemedewerker van Tactus Verslavingszorg is bij de organisatie van de door de gemeente Raalte betaalde avond betrokken. Die dinsdag zijn alle ouders (behalve van VMBO ook van Praktijkonderwijs) vanaf 18.45 uur welkom in het HOFtheater. “Om 7 uur is de opening. Daarna laten we een filmpje zien dat door de leerlingen zelf is gemaakt over dit thema. Vervolgens zullen medewerkers van Tactus en van Bureau Halt meer vertellen. Wanneer zijn gamen en social media nog leuk en wanneer wordt dat een probleem? Hoe kun je met je kinderen daarover in gesprek blijven? Er zal ook aandacht zijn voor de manier waarop het puberbrein in elkaar zit; waarom doen ze wat ze doen?”

Acteurs
Na de pauze treden twee acteurs op van het DNL (De Nieuwe Lichting) theatercollectief. Die brengen korte stukken over situaties die elke ouder zal herkennen. “Als de kinderen niet komen eten omdat ze online zijn. Of kinderen die de hele avond achter het scherm zitten en niet meer buiten komen. Als zo’n situatie dan escaleert, er echt ruzie dreigt, dan stoppen de acteurs. En krijgen de ouders in de zaal de kans om te reageren, het wordt echt interactief. Wat zouden zij doen of gedaan hebben?” zo vertelt Boersma. “Behalve dat het heel herkenbare praktijksituaties zijn, is het ook goed dat ouders merken dat zij echt niet de enige zijn die meer of minder met dit probleem worstelen,” zo vult Tiebot aan. Beiden benadrukken dat het dan wel een serieus onderwerp is, maar dat het zeker geen loodzware avond moet worden. “Het thema is niet voor niets; hoe houden we het leuk? Wat ons betreft mag er ook best gelachen worden.”

Ook positief
Dat kan bijvoorbeeld bij het afsluitende onderdeel (rond 21.15 uur) van de avond; de presentatie van een tweede filmpje gemaakt door de leerlingen, waarin zij vertellen wat zij van hun ouders verwachten. “Mijn dochter hoopt dat dan gezegd wordt dat ze langer op de computer mag”, zo lacht Tiebot. Uit eigen ervaring weet zij dat het online tijdperk ook veel voordelen heeft. “Ik woonde als kind buitenaf. Dan zat je in je eentje te worstelen met je huiswerk en kon je niet iemand even vragen om te helpen. Ik woon nu met mijn gezin ook weer buitenaf. Dan zie ik dat mijn dochters even skypen met vriendinnen. Soms overhoren ze elkaar al.” Waarmee ze maar wil zeggen dat deze tijd ook veel positieve kanten heeft.

“De avond in het HOFtheater zal ook echt niet alleen in de sfeer van gevaren en nadelen van social media staan. Bij Tactus weten we dat gamen tegenwoordig bij de jeugd voor minder verslavingsproblematiek zorgt dan bijvoorbeeld alcohol- en cannabisgebruik”, zo voegt Boersma daar aan toe. “Ongeveer 1,5 procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar kan beschouwd worden als gameverslaafde. Dit komt neer op ongeveer 12.000 jongeren in Nederland.”

Gouden regel
Toch is het belangrijk om als ouders te weten waar hun kinderen mee bezig zijn, zo benadrukt Boersma. “Dus ook wat de kinderen zelf interessant vinden en waarom. Ga daarover dus het gesprek aan. En het is altijd goed om te horen dat je echt niet de enige bent. Vaak vragen ouders ons wat de gouden tip of regel is; hoeveel uur bijvoorbeeld mag een puber per dag online zijn? Die gouden regel is er niet, daarvoor is elke situatie, elk kind en elke omgeving te verschillend.”

Aanmelden voor dinsdagavond 31 oktober kan via vmbo-pro@carmelcollegesalland.nl. “We rekenen op een vol HOFtheater. En als die belangstelling zo groot is als we hopen, dan komt er zeker een tweede avond over dit brede onderwerp.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.