beter wonen met minder woonlasten

SallandWonen vindt duurzaamheid erg belangrijk. Duurzaam en betaalbaar wonen gaan volgens de corporatie hand in hand, want een goed geïsoleerde woning voorzien van zonnepanelen zorgt voor energiebesparing. En dat scheelt in de woonlasten voor de huurders.

Samenwerking
Wat en hoe SallandWonen gaat investeren in duurzaamheid is besloten in goed overleg met de beide huurdersverenigingen en de gemeentes Raalte en Olst-Wijhe. Wethouder Marcel Blind van de gemeente Olst-Wijhe zegt: “We werken veel samen met SallandWonen en dan is het goed om te zien dat we duurzaamheid allebei erg belangrijk vinden”.

Huurders van SallandWonen hebben via een enquête ook aangegeven wat zij belangrijk vinden. De twee belangrijkste opdrachten van alle partijen zijn: het tonen van daadkracht en het zorgen voor betaalbaar wonen. Hiermee gaat SallandWonen aan de slag.

Zonder extra kosten
Vanaf 2018 brengt SallandWonen gratis gevelisolatie en isolatieglas aan. Ook worden zonnepanelen geplaatst waar mogelijk. Om de overlast voor de huurders te beperken wordt dit gelijktijdig uitgevoerd met het schilderonderhoud. Jaarlijks worden op deze manier ongeveer 900 woningen aangepakt.

Daarnaast worden elk jaar ongeveer 100 woningen optimaal geïsoleerd tijdens groot onderhoud. En SallandWonen benut verhuizingen om de woningen optimaal te isoleren, voor zover dit nog niet is gebeurd in het verleden. Als SallandWonen nieuwe woningen bouwt zullen dat vanaf 2018 enkel nog energieneutrale woningen zijn.

Betaalbare duurzaamheid op verzoek
Voor huurders blijft het mogelijk om op verzoek het dak en de vloer te isoleren. De huurverhoging hiervoor is gehalveerd. Ook hier toont SallandWonen dat duurzaam en betaalbaar samengaan. Vanaf nu blijft de huurverhoging beperkt tot maximaal € 5,- voor dakisolatie en € 2,50 voor vloerisolatie. En als een huurder al de maximale huurprijs betaalt, wordt geen huurverhoging gevraagd. “Ik vind het belangrijk dat onze huurders lagere woonlasten hebben als de woning goed geïsoleerd is”, aldus Kool. “Het aanbrengen van zonnepanelen helpt daar dan natuurlijk ook bij”.

De duurzame reis van SallandWonen
De nieuwe koers van SallandWonen ten aanzien van duurzaamheid en de lagere huurverhogingen zijn ter advies voorgelegd aan de beide huurdersverenigingen. Beide zijn enthousiast over de plannen van SallandWonen op het gebied van duurzaamheid. Ook wordt de waardering uitgesproken voor de daadkracht en de naar beneden bijstellen van de huurverhoging. Hierbij zegt de HVS: “Ook HVS is doordrongen van het belang van het verbeteren van de duurzaamheid van de woningen. De plannen van SallandWonen zijn daarom uitstekend. Wel verwachten wij dat huurders niet altijd staan te springen om de ingrijpende werkzaamheden te laten verrichten. Om de drempel voor medewerking zo laag mogelijk te houden heeft HVS SallandWonen geadviseerd aan de huurders geen huurverhoging door te rekenen. De medewerking van de huurders is namelijk essentieel om de ambities waar te kunnen maken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.