ben nijboer wie zei ook alweer wat is er toch veel verdwenen

Ik heb het over wat ‘het cultureel erfgoed’ is gaan heten. We hebben het dan over Sallandse boerderijen met kokhuussies, karakteristieke winkels, typische daken, steegjes met een verhaal, kroegjes. Inderdaad: wat is er veel verdwenen. Het leidt vaak weemoedige mijmeringen, waar je op dat moment niet zoveel meer aan hebt.

Recent nog verscheen het inspiratieboek voor het centrum van Raalte, met mooie sfeerbeelden over hoe de Grote Markt eruit kan gaan zien. Met ook het voorstel om verloren gegane winkelgevels op geschikte momenten in ere te herstellen. Ik vond het een mooi document dat inderdaad een prima basis is om het winkelcentrum de komende jaren een facelift te geven en authentieke elementen te laten terugkomen.

Het was dan ook verrassend onlangs plotseling een advertentie te zien waarin de synagoge te koop wordt aangeboden. Het staat al een aantal jaren leeg en blijkt vooral nog te worden gebruikt als opslagruimte. Nu hoeft er niet zoveel mee mis te zijn als zo’n historisch pand van eigenaar wisselt, mits het maar goed terecht komt. Het gebouw heeft de bestemming ‘kerk’ of ‘maatschappelijke doeleinden’ en verder is het erkend als monument. “Dat zit wel snor. Dit blijft wel behouden….”, zou je denken. En eerlijk gezegd dacht ik dat ook.

Totdat Rob Aa aan de bel trok en in De Stentor liet weten dat er gesprekken gaande zijn om de bestemming te wijzigen in ‘wonen’. Het leidde tot vragen in de raad (door de PvdA). Tot mijn stomme verbazing meldde wethouder Wout Wagenmans met trots in zijn stem dat de gevel behouden blijft, en dat verdwenen authentieke ramen zelfs weer terugkomen. “Misschien dat de bestemming wijzigt, maar het wordt heel mooi..”. Einde antwoord, maar die ene zin galmde nog lange tijd na: ‘misschien dat de bestemming wijzigt…’, ‘misschien dat…’, ’misschien…’.

In de politieke werkelijkheid betekent zo’n zinnetje simpelweg dat hij van plan is om akkoord te gaan met het verzoek er een woning van te maken, met als direct gevolg dat áchter de voorgevel alles zo’n beetje wordt weggebroken. Dan hebben we alleen de gevel nog. En de spreekwoordelijke foto’s.

Let wel: We hebben het over een gebouw rond 1887 als synagoge gebouwd door H. Zomer uit Wijhe, naar ontwerp van de Heinose architect J. Hoppen. Het gebouw is in de oorlogsjaren leeggeroofd door de SS. In diezelfde periode werden veel joden gedeporteerd. De maquette op de gevel vermeldt nog de namen van de families Hurwitz, De Lange, Lutraan, Vogel, en Zwart. Op het moment van onthulling (op 3 mei 1985) was het gebouw overigens al enkele jaren in gebruik als Vrij Katholieke kerk. Dat was de stroming binnen de katholieke kerk die vond dat de paus niet onfeilbaar was en priesters wél moesten kunnen trouwen, maar dat terzijde.

Ik ga terug naar het begin van dit artikel. Hoe vaak hebben we het niet gehad over dat het zó jammer is dat er zo veel is verdwenen. En dan komt ineens dit voorbij. Wat waren al die mijmeringen waard als je dit laat gebeuren en er andermaal een karakteristiek pand verdwijnt. Laten we, nu het nog net niet te laat is, de initiatiefnemers de kans geven dit pand te behouden en een nieuwe passende invulling te geven. Uit respect voor de geschiedenis, en omdat er al zoveel, té veel, is verdwenen.

Ik heb de petitie getekend.

Ben Nijboer, raadslid BurgerBelangen

(met dank aan RaalteClopedie voor het verstrekken van data)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.