ben nijboer inspraak voor de buhne

In overheidsland zijn er tal van projecten met mooie slogans zoals van ‘van buiten naar binnen’, ‘praat mee, mee doe’ tot en met het benoemen van burgerraadsleden. Alsof gewone raadsleden geen burger zijn. Zelf ben ik inmiddels nogal allergisch geworden voor dit soort projecten. Té vaak zie ik om mee heen dat met de mond wordt beleden dat men naar inwoners wil luisteren, maar dat feitelijk alleen de opmerkingen die in hun eigen straatje te pas komen worden gehoord en genoteerd… Moeiteloos kan ik daar een aantal voorbeelden van noemen. De afgelopen week was het weer enkele keren raak.

Toen ik in de tuin aan het werk was schoot een aanwonende van de N35 Heino-Zuid me aan. “Wee’j dät ze iets verderop een nieuwe ofslag wilt maek’n? Doar hebt ze ‘t nooit òòver éhad, en noe nu opeens steet het op een tekening. Wie ziet dät helemoal niet zitten, maar zie luustert niet. Het wördt er gewoon deur ‘edrukt.”
Een dag later een mail van de werkgroep Hagenweg/N35 (het ‘vergeten tracé’): “We vragen al maanden om mee te doen met de gesprekken over Heino-Noord. We vinden dat die verlengd moet worden tot aan de afslag naar Hoonhorst, maar dat kon niet. Nu blijkt dat vrijwel aanwonenden van Heino-Noord de laatste voorstellen ook niet zien zitten en liever breder kijken. Met al die inbreng wordt niets gedaan”.
Enkele dagen later zie ik het persbericht:
https://sallandcentraal.nl/salland-centraal/politiek/raalte-regio/heino/zorgen-bij-omwonenden-over-aanpak-n35. Daar is geen letter Spaans bij.

Vrijwel gelijktijdig zie ik de column van Arjan Pakkert met de titel Bliej maak’n met ’n dooie musse over de ervaringen in Mariënheem. Een absolute aanrader om te lezen: http://staging2.marienheemonline.nl/columns/arjan-pakkert/1385-bliej-maak-n-met-n-dooie-musse
Tijdens de inspiratiesessie over het cultuurbeleid (het staat deze maand op de agenda) heb ik niet één van de aanwezigen horen pleiten voor méér ambtelijke ondersteuning en/of voor meer uren cultuurmakelaar. En hoe luidt het voorstel?
In de discussie over de afvalstoffen viel op dat geen enkele inwoner of fractie had gevraagd om verlaging van de inzamelfrequentie, maar toch was dát het collegevoorstel. Dankzij grote politieke druk verdween het voorstel voorlopig in de prullenbak, maar het is een kwestie van tijd dat het weer terug komt. Let maar op.

Het grote probleem bij dit alles is dat het vaak niet ontbreekt aan mooie plannen, projecten, voorstellen en voornemens om inwoners te betrekken. Het probleem is dat er vervolgens zó weinig écht geluisterd wordt.
En het grote gevaar daarvan is dat besluiten worden genomen, waar geen draagvlak voor is, en waarbij betrokken inwoners teleurgesteld afhaken omdat er toch niet geluisterd wordt.

Ben Nijboer, BurgerBelangen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.