ben nijboer een extra stem

Deze week duidelijk dat er mogelijk zelfs een referendum komt over het wel of niet afschaffen van het referendum. Volgt u het nog een beetje? Zoals gezegd: het referendum werd ineens een dingetje.

Eerlijk gezegd: sinds het oplaaien van deze discussie heb ik steeds meer bedenkingen tegen het afschaffen van het referendum. Het lijkt helemaal te passen in deze tijd, waarbij politici de wijsheid in pacht menen te hebben en het maar lastig vinden als burgers een andere mening hebben. Zowel internationaal, nationaal als gemeentelijk zijn daar veel voorbeelden van. Toen een meerderheid van Nederland bij het referendum over de toetreding van Oekraïne ‘nee’ zei, werd het uitgelegd als zouden inwoners slechts bezorgd zijn. En dus denderde de trein door.
En nu dan ineens het voorstel tot afschaffen. Terwijl het zo’n beetje het enige instrument is dat inwoners hebben om aan te geven wat zij van een bepaald onderwerp vinden. En dat gaat dan nu ook nog de prullenbak in.

Ik denk dat het goed zou zijn als er juist méér gebruik zou worden gemaakt van het referendum om de mening van inwoners te peilen. Nee, niet voor elk wissewasje. Van politici (en dus ook van raadsleden), mag je toch verwachten dat zij voortdurend de oren en ogen open houden om te weten wat er leeft onder de mensen. Je mag ook van hen verwachten dat ze over voldoende kennis en integriteit beschikken om keuzes te maken waar niet iedereen altijd even blij mee is. Elke vier jaar is er de kans om politici die dat niet of te weinig doen naar huis te sturen…

Maar er zijn óók onderwerpen die dermate diep in de lokale samenleving snijden, dat ik denk: waarom leggen we dat niet gewoon aan de inwoners voor. Een soort van ’meeste stemmen gelden’.
Die optie schoot ook door me heen ten tijde van de discussie over een asielzoekerscentrum voor 1000 personen op De Zegge. De voorstanders roemden het brede draagvlak, maar tegenstanders hadden het gevoel niet gehoord te worden. Veel mensen (zowel pro als contra) durfden zich niet openlijk uit te spreken uit vrees voor de reacties. Ik heb toen wel eens gedacht: hadden we maar de mogelijkheid van een referendum.

Een tweede situatie is de stiekem steeds een stapje verdergaande samenwerking tussen de gemeenten Raalte, Deventer en Olst-Wijhe. En hoewel dat officieel bij hoog en bij laag wordt ontkend is de afkorting DOWR vrijwel elke raadsvergadering wel een paar keer te horen. Nu zal ik persoonlijk bij elke stap in de richting van fusie op de rem gaan staan. Ik geloof met heel mijn ziel en zaligheid immers in de kracht van kleinschaligheid. Maar dat zou, zodra het aan de orde komt, zeker ook iets kunnen zijn om gewoon aan onze inwoners voor te leggen.
Deze twee voorbeelden maken dat ik er wel voor voel om ook voor onze gemeente de mogelijkheid van een referendum eens nader uit te werken. Puur om daarmee onze inwoners een extra stem te geven!

(NB: de komende week wordt de 10e editie van de Sallandse Wandelvierdaagse gelopen. Wâh mooi. Als BurgerBelangen lopen we ook mee. Heeft u een idee hoe we onze gemeente bete, mooier, sportiever kunnen maken. Laat het horen. We lopen graag een stukje samen op. )

Ben Nijboer, raadslid

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.