ben nijboer aan de keukentafel

Ondanks de wind en miezerige regen kan ik zeggen dat het (weer) goed is geweest. Geen files voor het koffiezetapparaat, maar vrijwel continu wel iemand die van de gelegenheid gebruik maakte om zijn of haar zegje te doen.
Zo kwam een echtpaar melden blij te zijn dat we aandacht besteedden aan de geluidsoverlast vanaf de Oude Deventerweg. De man des huizes wist dat er verschillend over gedacht wordt. “Die mensen aan de andere kant hebben geen last, omdat zij vlak naast de geluidswand wonen. Als je iets verder af woont, zoals bij ons, gaat alle geluid erover heen en is het vaak niet te harden”, zo vatte hij samen.

Iemand die aan de periferie van het centrum woont wees hoofdschuddend op de slechte bestrating van de Grote Markt. “Kijk, nu zit er bijna niemand en kun je mooi zien hoe schots en scheef het is. Er wordt al jaren over gepraat, maar er is nog geen centimeter veranderd…”
Even later nam een man in een rolstoel plaats aan tafel om te vertellen dat de zorgkosten bij hem thuis (hij had twee zieke kinderen) dermate hoog zijn dat er nog slechts 20 euro per week aan leefgeld over blijft. Even wees ik op het toch vrij ruimhartige pakket aan sociale voorzieningen binnen onze gemeente, maar die vlieger ging niet op. Die voorzieningen zijn er slechts voor mensen tot 110% van minimumloon en zijn inkomen lag net ietsje hoger. Omdat deze problemen niet met een bak koffie worden opgelost, besloot ik hem enkele namen mee te geven van personen die alles van deze materie weten. Zo werd de keukentafel even gepromoveerd tot Sociaal Loket.

Een ouder echtpaar wonend in het buitengebied kwam, nadat de weekendboodschappen in de auto waren geladen melden dat hun woning grenst aan een stuk openbaar groen, waar zes bomen staan waarvan er volgens hen zeker twee zo goed als dood zijn. Op de vraag: “Heeft u dat al gemeld bij de betreffende afdeling?” is het antwoord resoluut: “Oh, al zo vaak, maar ze doen er niets aan. We wonen er ruim dertig jaar, maar in al die tijd is er hooguit één keer iets aan onderhoud gedaan. Vorige week viel een dikke tak in onze tuin, vlak naast het terras waar de visite zat”. Na het hele verhaal gehoord te hebben, maken we een afspraak: Zij gaan de situatie de komende week andermaal melden, inclusief het voorval met de gevallen tak. En mocht het niet naar tevredenheid worden opgepakt, laten ze het me weten. Na het uitwisselen van telefoonnummer en mailadres gaan ze tevreden huiswaarts. Ik noteer in mijn agenda dat ik over twee weken contact met ze opneem.

Zo werd het langzaam twee uur, en rustiger. Een mooie gelegenheid om de actuele politieke agenda nog even door te nemen. Dat kwam mooi uit omdat we onze vergadering van de komende week laten vervallen om ruimte te maken voor een gezellige avond met de overige leden van BurgerBelangen. Het paste perfect in het streven om niet vaker te vergaderen dan nodig.
Rond een uur drie pakken we, geplaagd door een druilerige regen, de boel op. Koude botten, beetje kucherig, maar vooral ook tevreden. En nogmaals overtuigd van wat we al zo vaak merkten: de échte zorgen, de echte irritaties, de dagelijks praktijk hoor je niet tijdens de georganiseerde avonden en lees je niet in de nota’s. Die worden verteld aan de keukentafel.

Ben Nijboer, raadslid BurgerBelangen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.