actie voor behoud voormalige synagoge raalte

Hij vernam pas recentelijk dat het gebouw te koop staat. Na contact met de makelaar bleek die al in gesprek te zijn met een gegadigde. En die vraagt mogelijk de bestemming wonen aan. “Als dat gebeurt, zijn we feitelijk weer een monument kwijt. Mag je nog tegen de gevel aankijken en dat is het dan. Dat wil ik voorkomen. Vandaar dat ik nu alles doe om het gebouw te behouden zoals het is. Inclusief de start van een petitie”, zegt hij.

Vele jaren woonde de geboren en getogen Raaltenaar op steenworpafstand van de voormalige Joodse synagoge. De inzet van zijn vader in het plaatselijke verzet en de verhalen over de verdwenen Joodse gemeenschap zorgden bij hem voor grote betrokkenheid met dat kerkgebouwtje.

Woonbestemming
Aa: “Tijdens Stöppelhaene liepen hier mensen foto’s te bekijken op het voorterrein. Dat de synagoge te koop stond was mij ontgaan. Als ik het meteen had geweten, was nu alles al rond geweest. Maar wat mij stak was dat er mogelijk een woonbestemming op komt. Dan zit de deur dicht voor de Raaltenaren. Maar dit gebouw met z’n pijnlijke achtergrond moet in gebruik blijven. Mensen moeten binnen kunnen zien hoe het was. Zich in kunnen beelden hoe hier ooit Joodse diensten werden gehouden. De mannen beneden, de vrouwen achter op het balkon. Raalte is al zoveel verloren op dit vlak. We hebben amper nog iets om toeristen mee aan te spreken. Om alles voor te blijven en geen kostbare tijd te verliezen heb ik meteen het college en de raad aangeschreven en mijn bezwaar geuit.’’

De angst bestaat bij hem dat als hij alles gelaten afwacht er straks een klap op wordt gegeven en de zaak niet meer terug te draaien is. “Hoe alle regels in elkaar zitten en werken dat is voer voor de specialisten. Ik hoop nu op steun van betrokkenen. Dat ze, als er een mogelijkheid is om de huidige bestemming te laten zitten, daar ook alles voor zullen doen. Raalte liet al veel historie slopen en als nu ook nog dit gebouw een woning wordt is het voor de Raaltenaren over en uit. Gevelstaren blijft over. Maar we willen juist naar binnen, de deuren opengooien voor iedereen. Activiteiten opzetten en mensen ontvangen.”

Vaag en verontrustend
In de raadsvergadering van 19 oktober stelde de PvdA een vraag over het onderwerp in de rondvraag. Wethouder Wagenmans gaf een toelichting. “Maar daaruit kwam niet naar voren welke kant het op zou gaan. Behoud of bestemming wonen. Het reglement stond geen discussie toe dus het bleef vaag en verontrustend. De raad kon geen mening ventileren of vragen stellen. Maar uiteraard hoop ik op steun vanuit die hoek voor mijn plan”, aldus Aa.

Vrijdags na de raadsvergadering is een online petitie gestart, zodat Raaltenaren het plan kunnen ondersteunen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.