vrijwilligerssymposium over aanpak eenzaamheid

De spreekster van de avond, Annette Stekelenburg, is recent actief betrokken bij de nieuwste politieke ontwikkelingen rond PGB’s. Gemeente Zwolle gaat zich mede dankzij haar inzet melden als pilot voor gezins-PGB’s, zodat in gezinnen met meerdere zorgvragen geen overbodige en onnodige administratieve lasten ontstaan met alle gevolgen van dien (onder anderen mogelijk eenzaamheid). Het gezin van Annette is het eerste gezin in Nederland met zo’n gezins-PGB. Annette is getrouwd en moeder van drie kinderen met een progressieve spierziekte. “Ik heb ervoor gekozen om mantelzorger te worden voor mijn gezin”, vertelt ze. “Ik had de keus om te verzuren en in verdriet te leven of om de zingeving van mijn ervaring te gebruiken. Dat laatste heb ik gedaan. Of ik eenzaamheid ken? Natuurlijk, want er zijn maar weinig mensen die net als ik aan het sterfbed van hun eigen kind hebben gestaan (hij heeft het gelukkig overleefd). Dat zijn ervaringen die je helemaal zelf alleen moet verwerken. En ik zie het bij mijn kinderen die vanwege hun ziekte buitengesloten worden in deze nog niet zo inclusieve samenleving. Dat doet pijn. Maar het is de wijze waarop zij ermee om leren gaan die bepaalt of ze vereenzamen.”

Top drie
De bezoekers worden om 18.00 uur ontvangen met soep en een broodje. Na de opening door wethouder Hiemstra vertelt Tamara van der Zee (van het Meldpunt Eenzaamheid) meer over eenzaamheid. Daarna komt Annette aan het woord. Na een korte pauze zijn er verschillende workshops (zie kader). Daarna volgt een introductie van SallandDoet, waarna de avond wordt afgesloten met een hapje en een drankje.
Aanmelding voor het symposium en de workshops is mogelijk via vrijwilligerspuntraalte@wijz.nu met vermelding van naam, adres, telefoonnummer, de organisatie waar men vrijwilligerswerk voor doet en de top drie van workshops (nr. 1 is favoriet, daarna nr. 2 en nr. 3). WijZ Welzijn probeert de bezoekers in te delen bij de workshop van hun eerste voorkeur. Hierbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Er is plek voor in totaal 160 mensen.

Kader met raster: Workshops
De bezoekers kunnen kiezen uit acht workshops: ‘Hoe ga ik om met vermoedens van ongezond alcoholgebruik?’; ‘Eenzaamheid of vluchtgedrag bij dementie’; ‘Hersenletsel krijg je niet alleen’; ‘Andere cultuur, andere geschiedenis’; ‘Omgaan met verlieservaringen’; ‘Eet goed, leef goed’; ‘Sociale contacten (samen) opbouwen’ en ‘Welzijn op Recept’ (over een project dat helpt om mensen meer plezier in hun leven te geven).

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.