varkensproefbedrijf verder als proeftuin the green east

Op de foto van links naar rechts Ingrid Jansen (voorzitter POV varkenshouderij), Ben Haarman (LTO Salland), André Jansen (Maan Group), Eddie van Hijum (Overijssels Gedeputeerde), burgemeester Dadema van Raalte en Annelie Jansen (Maan Group).

In de gepresenteerde plannen met laboratoria, open en gesloten kassen en andere werk- en kantoorruimtes is veel ruimte voor beginnende bedrijven, maar ook voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor zal ook huisvesting gebouwd worden.
Het varkensproefbedrijf aan de Drosteweg werd enkele jaren geleden afgestoten door de Wageningse landbouwuniversiteit (WUR). Vorig jaar werden plannen voor sloop en daarna de bouw van nieuwe huizen gepresenteerd, maar dat is financieel niet gelukt. Dit voorjaar besloot de Maan Group, in 1996 opgericht door de familie Jansen, het hele complex aan te kopen. Dat gebeurde in eerste instantie voor eigen onderzoek, productontwikkeling en innovaties. Op de bestaande locaties op bedrijventerrein de Zegge is daarvoor te weinig ruimte. Vooral de afgelopen jaren ontwikkelde growcoon is in de professionele tuinbouw een groot succes omdat het de groeisnelheid van de jonge plantjes vergroot. “Maar de 6 ha hier op Ramele is zelfs voor onze ambities te groot. Daarom willen we samen met de gemeente Raalte een steentje bijdragen aan de Sallandse economie en werkgelegenheid door plannen voor ‘The Green East’ te ontwikkelen”, zo vertelde Annelie Jansen bij de presentatie afgelopen vrijdag. Met sloop, nieuwbouw en vernieuwbouw moet er de komende vijf jaar een soort van grote, regionale groene proeftuin gerealiseerd worden.

Mondiaal
Naast het onderzoek en innovatie van de Maan Group zelf komt er namelijk veel ruimte voor anderen beschikbaar. “Alles draait hier straks om nieuwe kennis en de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe teeltmethodes in de tuinbouw. We noemen dat zelf een bijdrage leveren aan de oplossing van een mondiaal probleem op voedingsgebied. Daarom zullen er zowel hoge en gesloten kassen als open kassen gebouwd worden. De Maan Group heeft zelf al verschillende substraten (voedingsbodem voor planten) gekocht om die in combinatie met de growcoon te testen”, zo vertelde Annelie Jansen vrijdag aan een groot gezelschap met onder meer burgemeester Dadema, de wethouders Wagenmans en Van Loevezijn, Overijssels gedeputeerde Van Hijum en veel vertegenwoordigers van (regionale en provinciale) overheid, agrarische sector en onderwijs. Met de agrarische hogeschool Aeres in Dronten is al een nauwe samenwerking, met de universiteiten in Twente, Wageningen en Utrecht en met Landstede en Carmel College Salland moet die nog opgebouwd worden. Huisvesting op het terrein voor onderzoekers en studenten is een belangrijk onderdeel van de plannen. Ook wil de Maan Group mensen met goede ideeën in de agrofoodsector kansen bieden. “Die startups zullen vooral uit Salland komen. We gaan die de kans geven om van hun initiatief een succes te maken, dat is goed voor de regionale economie en werkgelegenheid.”

Varken
In de plannen van de Maan Group is geen ruimte meer voor veehouderij. Toch zal dat verleden blijven leven in de vorm van het levensgrote beeld van een zeug bij de entree van het terrein. Toen het proefbedrijf enkele jaren geleden te koop kwam, hebben Sallandse boeren dat in veiligheid gebracht. In eerste instantie zou het in Raalte komen te staan (o.a. de Varkensmarkt, de Markt en de Domineeskamp zijn besproken) maar nu is het varken teruggekeerd op de vertrouwde oude plaats. Bij de onthulling kregen daarom Ben Haarman (waarnemend voorzitter landbouworganisatie LTO Salland) en Ingrid Jansen (voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij) een ereplekje. “Vergeet niet dat het varken het beste voorbeeld is van de door jullie genoemde en nagestreefde circulaire economie. Die zet afval om in hoogwaardig vlees”, zo kon Jansen niet nalaten nog even op te merken. In enkele stallen van het bedrijf lopen nu nog steeds (biologische) varkens van Erik Stegink uit Bathmen. Deze zullen over enkele maanden verdwijnen. Bij de precieze tijdsplanning van de komende transformatie van het complex houdt de Maan Group nog een slag om de armen. “Dat tempo zal mede afhangen van de interesse die partners tonen. Maar de eerste signalen zijn positief,” zo kon Annelie Jansen melden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.