salland natuur fair zegt het met bloemen

“De Salland Natuur Fair is wel eens afgelast in verband met slecht weer, maar vorig jaar was de eerste keer dat het evenementbewust niet werd georganiseerd. Maar we zijn er weer. En het is de bedoeling om de SNF gewoon weer jaarlijks te houden”, vertelt Gerke Brouwer, één van de nieuwe bestuursleden.

“Het hoofddoel van de Salland Natuur Fair is verbinding leggen tussen mensen en natuur”, vertelt Gerke. “Daarvoor hebben we inmiddels een vast stramien voor de hele familie, maar met name voor kinderen. We hebben een braderie met informatiemarkt, waar alle organisaties die zich met de natuur bezig houden, zich presenteren. En verder hebben we een demonstratiebak, waar diverse presentaties te zien zijn. Nieuw dit jaar is het foodtruckplein. Acht stuks met allemaal streekproducten en –gerechten.”

Het bestuur van Stichting Salland Natuur Fair wil niet alleen mens en natuur verbinden, maar ook alle organisaties die zich op wat voor manier dan ook bezig houden met de natuur. Van IVN tot de jagers, van LTO tot Landschap Overijssel, van natuurbeschermers tot noem het maar op. In deze tijden, waarin de toon van het debat steeds feller wordt, zet de Salland Natuur Fair juist in op het bevorderen van het onderlinge begrip. “De verschillende organisaties krijgen allemaal een stand rondom een bloemencirkel. Die maken we van verschillende bloemenmengsels. Het is de bedoeling dat alle organisaties vanuit hun eigen achtergrond wat over de mengsels vertellen. De een kan het over biodiversiteit hebben, de ander over het belang van een goede bodem. Ik zie juist ook meer eensgezindheid over de natuur. Het beleven van de natuur wordt meer gewaardeerd. Het is gezond om buiten te zijn.”

Vooruitboeren
In de demonstratiebak is er een doorlopend programma met Belgische trekpaarden, ganzen drijven door border collies, miniwerktuigen, politiehonden en roofvogels. Bezoekers kunnen daarnaast overdag sterren kijken met een grote telescoop en zien hoe een drone een belangrijke bijdrage kan leveren aan natuurbeheer. Bezoekers die op zoek zijn naar iets cultureels en informatiefs kunnen terecht bij de voorstelling Vooruitboeren.

“Die wordt gepresenteerd door de IJsselacademie”, vertelt Gerke. “Twee historici nemen de aanwezigen mee terug in de geschiedenis van het Sallandse boerenleven. De voorstelling bestaat uit film, muziek, foto’s, live muziek en bijzondere verhalen. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van het melken. Van het handmatige melken naar de melkrobots van nu. Of over de veranderende technieken aangaande het ploegen. En er is ook aandacht voor de cultuur van het platteland.”

Blote voeten
De achttiende editie van de Salland Natuur Fair schenkt extra aandacht aan kinderen. Zo zijn er diverse workshops, zoals kaarsen maken en zelf een potje jam maken. Daarnaast zijn er diverse belevenissen speciaal voor kinderen, zoals een vliegend tapijt (mogelijk gemaakt door Belgische trekpaarden). Ook kunnen kinderen knuffelen met verschillende dieren, het blote voeten pad belopen, eetbare wilde planten proeven, waterbeestjes zoeken en broodjes bakken boven een vuurtje.

Nestkastjes
Kinderen krijgen ook weer de mogelijkheid om die dag zelf een nestkastje te timmeren. Toon Oosterwechel, Anton Eektimmerman en Gerard Broekgerrits hebben daarvoor 330 nestkastenpakketjes gemaakt. Daar waar gespijkerd moet worden zijn al gaatjes geboord zodat ook kleine kinderen een nestkastje kunnen timmeren. De nestkastjes zijn geschikt voor alle vogelsoorten die gebruik kunnen maken van nestkastjes tot en met de grootte van een koolmees. De kinderen mogen de nestkastjes gratis mee naar huis nemen.

De fair is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 6 euro (kinderen tussen 4 en 13 jaar 3 euro; 0 t/m 3 jaar gratis). Voor meer informatie zie staging2.sallandnatuurfair.nl of staging2.facebook.com/SallandNatuurFair.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.