rob poelman de politieke gereedschapskist

Dit ongenoegen is goed te begrijpen, want er zijn nogal wat boetekleden aangetrokken door de diverse politici/wethouders uit de Raalter coalitie in de afgelopen vier jaar. De herinnering aan de gedane verkiezingsbeloftes door de coalitie van Gemeente Belangen en het CDA Raalte lijkt steeds verder weg te zakken. Helaas ook bij de oppositie.

In 2015 heb ik, op uitnodiging van onze gemeente Raalte, de cursus Politiek Actief gevolgd georganiseerd door ProDemos in het stadhuis van Zwolle. Laatst keek ik weer eens in de cursusmap, want ik meende mij te herinneren dat politici ongenoegen kunnen repareren middels artikel 147a van de gemeentewet. Deze wet is ook in de gemeente Raalte van toepassing, maar ik krijg de indruk dat de Raalter raadsleden hier geen weet van hebben.

Even opfrissen dan maar; ieder raadslid heeft namelijk een politieke gereedschapskist ter beschikking. Deze kist bevat een tool genaamd initiatiefvoorstel ofterwel artikel 147a. Met andere woorden: een raadslid kan een voorstel aan het College van B&W en de voltallige gemeenteraad aanbieden. Best handig om ongenoegen trachten te repareren toch? Maar ja, dan moet een raadslid wel het initiatief nemen en daar ontbreekt schijnbaar de motivatie voor. Er zijn namelijk slechts drie initiatiefvoorstellen zijn gedaan in bijna vier jaar! (D66 was verantwoordelijk voor het goed onderbouwde initiatiefvoorstel bestuurlijke vernieuwing maar helaas was de meerderheid van politiek Raalte niet voor vernieuwing).

Slechts drie initiatiefvoorstellen in een bestuursperiode van bijna vier jaar is een bedroevend laag aantal en geeft geen mandaat om via de pers ongenoegen te laten blijken, tenzij de politieke ‘klager’ woord bij daad voegt en zijn of haar politieke gereedschapskist tevoorschijn haalt om eens een aantal reparaties uit te voeren (of trachten uit te voeren), voor aanvang van de verkiezingen. Ik nodig politiek Raalte uit tot het doen van meer initiatiefvoorstellen in de Raalter raadszaal en zullen wij als kiezers dan afspreken het initiatief te nemen om te gaan stemmen op 21 maart 2018?

Rob Poelman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.