raalter biljartclub zoekt nieuwe aanwas wegens verhuizing naar nieuw tijenraan

Nieuw bloed uit heel Salland, man of vrouw, jong of oud, met rollator of rolstoel, talentvol, ervaren of nog nooit een keu in de hand gehad, ze zijn allemaal van harte welkom. Dat is eigenlijk ook noodzaak. Het huidige ledenbestand bestaat onder meer uit twee 90-plussers, 28 80-plussers en zestig 60-plussers. Dat betekent automatisch ook flink wat ‘natuurlijk verloop’. Afgelopen twee jaar bijvoorbeeld moest het bestuur zeven keer naar een uitvaart.

Er zijn in Salland nog een heleboel mensen die graag een potje willen biljarten als ze maar van het bestaan van het BC Raalte afweten. Tenminste, daarvan zijn Heemstra en Pont overtuigd. Na de verhuizing heeft het biljartcentrum zelfs meer ruimte te bieden dan nu, ook al waren er daarvoor wel 86 man in de raadszaal nodig om wethouder Gosse Hiemstra te overtuigen.

“Eerst was het een kwestie van moeten verhuizen, nu kijken we er naar uit. In Nieuw Tijenraan krijgen we 183 vierkante meter tegen 165 nu. En op een mooie zichtbare plek aan de voorkant. Dichtbij de hoofdingang, het restaurant en de toiletten, prima geregeld dus. Bovendien worden we al sinds 2013 betrokken bij de nieuwbouwplannen,” zo kan een tevreden voorzitter melden.

Inrichting
Er zit wel een maar aan; de club moet eerst zelf voor die inrichting van het nieuwe onderkomen zorgen, van het leggen van de vloerbedekking tot het schilderen van de muur en het ophangen van het plafond. Daarvoor is gelukkig voldoende geld uit een speciaal spaarpotje. De afgelopen drie jaar hebben alle leden er jaarlijks 25 euro in gestopt. “Als bestuur wilden we 15 euro, maar er was een lid die vond dat 25 euro ook kon. Dat was dus makkelijk voor ons. Dat lid was Piet, die hebben we daarna maar meteen penningmeester gemaakt”, zo lacht Heemstra.

“En toen kreeg ik er meteen de PR bij,” zo zegt Pont. Handig want hij kent veel mensen in het dorp, ook in de politiek. “Die verhuizing gaat in ieder geval zeker lukken. Er wordt nu al veel overlegd met de bouwers van Nieuw Tijenraan over de plekken waar stekkerdozen en dergelijke komen, maar we moeten straks ook flink meer huur gaan betalen. Daarom moet het ledenbestand niet verder afkalven. En wat groei is zeker meegenomen om komende jaren de exploitatie goed rond te kunnen krijgen”, zo heeft Pont al becijferd.

Libre
In Salland is anno 2017 een biljarttafel in de horeca zeldzaam geworden. Dat heeft de populariteit van biljarten, zeker bij jongeren, geen goed gedaan, zo weten Heemstra en Pont. “Maar er zijn ook veel mensen die juist niet in het café wilden spelen. Omdat veel horecazaken geen ruimte meer voor een biljarttafel over hadden, is in 1990 BC Salland ontstaan”, zo herinnert Heemstra zich. Echt supergoed durft het tweetal zich niet te noemen, maar dat is ook niet het belangrijkste.

“Libre is hier het meest populair, gevolgd door bandstoten en driebanden. Bij libre is je persoonlijk gemiddelde van belang. De een moet dus in dertig beurten honderd caramboles halen, de ander maar zeventien. Afhankelijk van wat iemand kan of wil, bieden we daarom een introductie op maat aan. De een wil graag wat leren, de ander wil het eerst een maandje aankijken. We praten ook met nieuwkomers, even kijken wat voor vlees er in de kuip zit. Onze leden hebben veel vrijheid, ze kunnen altijd biljarten als Tijenraan geopend is omdat ze een eigen elektronische sleutel krijgen, maar hebben ook verantwoordelijkheid. Even het laken stofzuigen en afdekken na een potje bijvoorbeeld. In het verleden hebben we er wel eens wat leden uitgegooid, die waren aan het klieren met drank en zo, dat kunnen we niet hebben. We hebben vijf mooie Wilhelminatafels, die gaan mee naar Nieuw Tijenraan, en daar zijn we zuinig op.”

Geraniums
De leden komen nu al uit heel Salland, van Heino tot Heeten en van Nijverdal tot Raalte. Grotendeels mannen, dat wel, er zijn slechts twee vrouwen lid. “Een echtpaar stapte ooit op, hoorden we later, omdat de man het maar niks vond dat zijn vrouw beter kon biljarten dan hij. Gelukkig krijgen we ook stellen waarvan de vrouw juist vindt dat haar man maar moet gaan biljarten zodat die thuis eens een keer weg is. Dat is dus onze sociale functie, we halen veel mensen achter de geraniums vandaan.”

De planning is nu dat het inrichten in de laatste tien weken van dit jaar door de leden gebeurt waarna in februari de eerste ballen weer gaan rollen. “En als het later wordt, geen probleem, want we zitten hier in Tijenraan goed.”

Meer info op staging2.bcraalte90.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.