protestantse gemeente raalte duikt verleden in ter ere restauratie frescos

Deze fresco’s worden komend voorjaar geconserveerd. De fresco’s verdwenen tijdens de reformatie in de 17e eeuw achter dikke lagen kalk. Uit het archief van de familie Bentinck blijkt dat jaarlijks rekeningen werden betaald voor het witten van de muren van de Plaskerk. Pas in de 20e eeuw werden de fresco’s weer teruggevonden.

De Raalter bevolking kan meekijken tijdens de restauratie en voor de kinderen is er een aantrekkelijk lespakket gemaakt. “Samen met vrijwilligers en inwoners van Raalte gaan we de geschiedenis uiteen zetten en verhalen ophalen en vooral ook vertellen en verbeelden”, zo meldt de protestantse gemeente Raalte in een persbericht. “Verhalen worden opgehaald uit oude kranten, archieven en door oudere inwoners te interviewen. Fresco’s, grafstenen, woeste gronden, het Boetelerveld en het invloedrijke landgoed Schoonheten vormen de ingrediënten van een bijzonder verhaal.”

De organisatoren zoeken vrijwilligers die hieraan willen meehelpen. Zij kunnen zich aanmelden via info@landschapoverijssel.nl (onder vermelding van Plaskerk). Dit project is mede tot stand gekomen dankzij bijdrages van de Provincie Overijssel, de gemeente Raalte, de Rabobank, de Nationale Postcodeloterij en de drie initiatiefnemers.

Routes
Om inwoners en bezoekers van Raalte de verhalen en het landschap te laten beleven, worden ook een fiets- en een wandelroute ontwikkeld en zullen excursies worden georganiseerd. Daarnaast zal het verhaal over het heden en verleden van de protestantse enclave in katholiek Raalte ook op verschillende andere manieren worden verbeeld.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.