peter moorman veehouderij en gezondheid

Afgelopen maandagavond ben ik naar het Salland Café geweest. Niet dat u denkt dat ik zuipend aan een of andere bar heb gehangen. Moet trouwens ook af en toe kunnen, maar dat was nu niet het geval.

Het Salland Café is een netwerkbijeenkomst die samenwerking en kennisdeling in Salland stimuleert. Vier keer per jaar komen bewoners, ondernemers, organisaties en overheden bijeen. Met korte presentaties over actuele thema’s en elke keer op een andere locatie in Salland. Ik kan het van harte bij u aanbevelen.

Ditmaal ging het over de veehouderij en gezondheid. Een actueel thema. Voorafgaand aan de bijeenkomst waren we uitgenodigd bij het bedrijf Varkenshoff van de familie Noordman. Een prachtig varkensbedrijf van enthousiaste ondernemers die met respect voor dier en omgeving met hun varkens omgaan.

Tijdens de bijeenkomst kregen we een presentatie van Dick Heederik, hoogleraar verbonden aan Universiteit Utrecht. Hij vertelde over een grootschalig onderzoek naar gezondheid in de veehouderij. Weliswaar was het onderzoek uitgevoerd in de Peel, een van de meest intensieve gebieden voor wat betreft de veehouderij, toch schrok ik van de resultaten en de impact op de gezondheid van de omwonenden.

Wat kun je hiermee voor Salland was toch een vraag die door mijn hoofd speelde. Gelukkig zijn de omstandigheden bij ons een stuk gunstiger dan in de Peel, maar toch. Naar mijn idee heeft het ook sterk te maken met de houding van de consument. Aan de ene kant als burger zeer bezorgd en betrokken bij bijvoorbeeld zijn eigen huisdier. Aan de andere kant in de supermarkt zonder daarbij na te denken, kiloknalllers koopt. Wellicht erg kort door de bocht, maar ik denk dat we een eerlijke prijs moeten gaan betalen voor het vlees dat we kopen. Dan maar iets minder vlees. Met de meeropbrengst kunnen varkenshouders investeren in betere leefomstandigheden voor de dieren en bovendien de schadelijke uitstoot verminderen, om gezondheidsproblemen voor omwonenden te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.