peter moorman inspraak

Hoe kunnen we als gemeente de inwoners beter betrekken bij de besluiten die we nemen. Deze vraag kwam bij mij weer nadrukkelijk naar boven bij het lezen van het raadsvoorstel voor het wijzigen van de frequentie waarop het afval wordt opgehaald. Voor alle duidelijkheid: de wijziging is natuurlijk geen doel op zich, maar wordt ingevoerd om te stimuleren dat het afval beter wordt gescheiden. D66 vindt afvalscheiding belangrijk. Het is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof.

Goed, maar ik wil het in deze column hebben over hoe we inwoners beter kunnen betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming. Hierover las ik afgelopen weekend een interessant artikel in het dagblad Trouw. Een voormalig raadslid, Margriet Twisterling, van nota bene onze buurgemeente Zwolle heeft een app ontwikkeld om de communicatie tussen inwoners en gemeente te verbeteren en hun invloed te versterken. Nu is het vaak zo dat het college een uitgewerkt voorstel lanceert, de bewoners er een keer op mogen reageren en de gemeenteraad vervolgens instemt. Volgens mw. Twisterling neemt slechts een beperkt deel van de bevolking deel aan het maatschappelijk debat, ook als dat hun eigen buurt betreft. Samen met een app-ontwikkelaar heeft zij een app bedacht die uitermate geschikt is voor het ophalen van meningen en ideeën. En zo werd “Youmee” geboren, een instrument dat inwoners actief bij plan- en besluitvorming betrekt.

Bijvoorbeeld: als een gemeente samen met een projectontwikkelaar een woningbouwlocatie wil ontwikkelen. In de bestaande situatie komt er eerst een zak geld. Vervolgens een uitgewerkt plan van ontwerpers en ambtenaren. Daarna mogen inwoners inspreken, waarna het raadsbesluit valt. Via de app “Youmee” krijgen de bewoners vooraf inspraak en kunnen ze vooraf aan de planvorming hun wensen en bedenkingen kenbaar maken.

De toepassing van deze app spreekt mij erg aan. Ik ben van plan om een voorstel bij de gemeenteraad in te dienen om met deze app te gaan werken. Maar dan wil ik natuurlijk eerst weten wat u ervan vindt. De app is er nog niet maar u kunt natuurlijk reageren op dit idee via deze column. Wilt u meer weten over de toepassing van deze app, ga dan naar: http://staging2.youmee.nl/ 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.