peter moorman afval

De vakanties zitten er weer op. Iedereen is inmiddels weer aan de slag. Ook de gemeenteraad is deze week weer ondergedompeld in adviezen en voorstellen. Het enige wat nog aan de zomer doet denken is het raadsvoorstel “Zomernota”. Dat klinkt in ieder geval zonnig.
Ik was de afgelopen vakantie in Griekenland op het eiland Zakynthos. Prachtig eiland, mooie natuur, maar het idyllische aanzicht werd toch enigszins verstoord door het alom aanwezige afval. Het leek alsof de vuilnisophaaldienst staakte, wat toch niet het geval bleek te zijn.Naast vrachten afval rondom containers ook ontzettend veel zwerfvuil en met name plastic in de natuur. Wat hebben we het dan in Nederland goed voor elkaar, schoot er door mijn hoofd.

 Na de Griekse vakantie tijdens een paar fietstochten in ons mooie aangeharkte landje, toch nog eens goed opgelet. Ondanks dat het niet zo erg is als in Griekenland, ligt er bij ons toch ook nog het nodige zwerfvuil in de bermen. Uit een afgelopen weekend gepubliceerd onderzoek van CE Delft, blijkt dat het heffen van statiegeld op flesjes prima werkt. Als de politiek kiest voor statiegeld op flesjes en blikjes, neemt het zwerfafval fors af. Het aantal kleine drankverpakkingen daalt dan met 70 tot 90 procent. Bovendien besparen gemeenten 80 miljoen euro op hun reinigingsdienst, omdat er minder zwerfafval ligt. Wat mij betreft direct invoeren. In Duitsland hebben ze er heel goede ervaringen mee opgedaan.

Dan het afvalbeleid in onze eigen gemeente. Als raad praten we binnenkort over het voorstel om het restafval nog maar eens in de acht weken op te halen, om daarmee het hergebruik te stimuleren.

Als u op onderstaande link klikt kunt u het voorstel lezen.
https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=raalte&id=100032720 
Graag hoor ik wat u hiervan vindt. Reacties zijn van harte welkom.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.