ook salland haakt aan bij nationale monumentendag

Haarle: CAVV Zuid Oost Salland

Stichting Marke Haarle houdt op zaterdag 9 september een activiteitenprogramma in en om het gebouw van CAVV Zuid Oost Salland aan de Stationsweg 4. Zo zijn er demonstaties van oude ambachten: manden vlechten, klompen maken, dorsen met de vlegel, kaas bereiden, spinnen en vilten. Ook is er een imker van de partij. Boerenorganisaties presenteren zich bij informatiestands en middels films. Buiten staan enkele oude tractoren, maar ook een ultramoderne. De bezoekers kunnen kijken naar een PowerPointpresentatie over het (vroegere) boerenleven in Haarle en beeldmateriaal over de vroegere erven. Een kijkje nemen in de fotoboeken van meester Weijkamp is ook mogelijk. Verder is er een foto-expositie die in het teken staat van de middenstanders van vroeger. Burgers en boeren ontmoetten elkaar op zondagmorgen na de kerk bij winkeliers. Zo’n koffiekamer met de sfeer van vroeger is er nu ook, compleet met mensen in klederdracht. De sfeer wordt extra gezellig door de inbreng van enkele accordeonisten. Daarnaast kunnen de bezoekers een rondleiding krijgen door de fabriek. Bovenop kunnen ze uitkijken over de omgeving van Haarle. De entree voor de activiteiten is gratis, een bijdrage voor Stichting Marke Haarle wordt op prijs gesteld.

Heeten: Mariakerk

De locatie Heeten van parochie het Heilig Kruis viert dit jaar met tal van activiteiten het 125-
jarig bestaan van de Mariakerk in Heeten en 225 jaar geloofsgemeenschap. Ter gelegenheid daarvan (en van de Nationale Monumentendag) zet de jubileumcommissie de deuren van het kerkgebouw wagenwijd open. Bezoekers zijn beide dagen welkom tussen 10.00 en 17.00 uur voor bezichtiging, het inzien en bekijken van allerhande foto- en documentatiematerialen. Iedereen is welkom.

Hoonhorst: Molen van Fakkert

De Molen van Fakkert in Hoonhorst is op zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.30 uur geopend voor het publiek. Naast de Open Monumentendag en de Overijsselse Molendag is er deze zaterdag ook Proef Dalfsen. Daarbij haakt de molen ook aan. De gehele dag staat er zelfgebakken cake/kruidkoek klaar. Tussen 11.30 en 13.30 uur worden er minipannenkoekjes geserveerd. Het meel waar de pannenkoeken, het brood en de cake van gemaakt zijn, is uiteraard te koop in de molenschuur. Daar kunnen de bezoekers ook kijken naar de expositie van Margreet Bieleman. Zij zal zelf die dag laten zien hoe zij met krijt prachtige schilderijen maakt. De toegang is gratis.

Lettele: Windkorenmolen De Leeuw

Windkorenmolen De Leeuw in lettele is op zaterdag 9 september geopend voor het publiek. De Oudheidkundige Kring Bathmen verzorgt een grote fototentoonstelling op het plein bij de molen. Centraal staan de leefomstandigheden en gebruiken van de verschillende bevolkingsgroepen, de boeren, de burgers en de gegoede burgerij, die aan het begin van de vorige eeuw een plattelandsdorp als Bathmen vormden. De expositie is te bezichtigen van 10.00 tot 23.00 uur
Astrid’s Wol verzorgt tussen 10.00 en 16.00 uur een aantal breiworkshops. Deelname is gratis, alleen het gebruikte materiaal moet worden betaald. Aan elk van deze workshops kan afzonderlijk worden meegedaan. Vooraf inschrijven is mogelijk op tel. 0570-785874 of op http://vrienden.oudemolen.net.
’s Avonds om 19.00 uur begint het korenfestival (Streek)Koren op de Molen. De bezoekers kunnen kijken en luisteren naar Popkoor Groot Colmschate met ensemble, Vocal Group Notes (Schalkhaar), Voce Magna (Lettele), de Bêkezangers (Bathmen) en Boerendansgroep De Battumse Venne (Bathmen). De Vrienden van de Molen zorgen de hele dag dat de inwendige mens niets tekort hoeft te komen. Molengidsen staan klaar om bezoekers in de molen wegwijs te maken. De Vrienden van de Molen zijn aanwezig met streekproducten als kruudmoes, honing(producten ) en diverse groente- en fruitconserven. Ook is tussen 10.00 en 16.00 uur de Molenwinkel geopend.
Alle activiteiten en het parkeren zijn gratis, maar er staat wel een pot voor een vrijwillige bijdrage. Molen De Leeuw is te vinden aan de Oude Molenweg 3 in Lettele (Oude Molen) bij Bathmen. Meer info: http://vrienden.oudemolen.net/agenda.

Nijverdal: Wandeling en Buitenmarkt

Op zondag 10 september presenteert Staatsbosbeheer in samenwerking met de Historische Kring Hellendoorn een cultuurhistorische wandeling naar schaapskooi Twilhaar bij Haarle. Centraal staat de geschiedenis van de Sallandse Heuvelrug. Vertrekpunt is het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. De start is om 13.00 uur. De wandeling heeft een lengte van circa 5 kilometer en duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg is er onder andere aandacht voor de V1-locatie, de grafheuvel, de schaapskooi, de ontwikkeling van kamp Twilhaar, het drie markenpunt en Keessies kamp. Bij de schaapskooi kan men picknicken (zelf een mand meenemen). Honden zijn niet toegestaan. De deelnamekosten bedragen 12,50 euro (10 euro voor kinderen tot en met 12 jaar). Meer info op tel. 0548-612711. Aanmelding via staging2.staatsbosbeheer.nl/geologischewandelingsalland.

Bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vindt die dag ook de Buitenmarkt ‘Kunst & Streekproducten’ plaats. De bezoekers maken kennis met producten uit de streek (van zelfgemaakte producten van geitenzuivel en buitenscharreleieren tot tapenades en brood) én de creativiteit van de kunstenaars uit de buurt (schilderijen, handgemaakte hoeden en bijenwasschilderijen). Verder is er Afrikaanse muziek onder leiding van Marlon Read (ook met een workshop djembé), kan men luisteren naar sprookjes en volksverhalen, presenteert Kaliber Kunstenschool zich met muziek en een workshop tekenen en kan men aan de slag met stempels en het creatief uitsnijden van pompoenen (met zorgboerderij Green Valley). Verder zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Zo kunnen ze geschminkt worden, houten dierenfiguren beschilderen of een broodje knak bakken bij het open vuur. Treintje Bello rijdt heen en weer naar het centrum van Nijverdal, waar die dag ook van alles te beleven is: een brocante markt, boekenmarkt en koopzondag. De Buitenmarkt duurt van 10.30 tot 16.30 uur.

Gemeente Olst-Wijhe: Vijf kerken en Wijhes Museum

Vijf Kerken in de gemeente Olst-Wijhe zetten op zaterdag 9 en zondag 10 september hun deuren open voor het publiek. Er worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. Op zaterdag staan de deuren open van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Het gaat om de Nicolaaskerk in Wijhe (met een tentoonstelling van schilderijen van Mieke van Houselt uit Raalte), de OLV Onbevlekt Ontvangen in Wijhe (met een PowerPointpresentatie en info over het boek katholiek Wijhe, uitbeelding kerkgangers door de jaren heen), de H. Willibrordus op de Boerhaar (met muziek en tekst en uitleg over de bouw van de kerk), de H. Willibrord op de Boskamp (met een tentoonstelling van oude foto’s van de kerk, orgelspel en kerkmuziek) en de Willibrord of Dorpskerk in Olst (met de tentoonstelling ‘Welke kleur heeft de IJssel?’ door Hette Koopmans). Ook het Wijhes museum haakt op zaterdag aan. Dan is er van 10.30 tot 16.00 uur weer een open dag genealogie. Iedereen die meer wil weten over zijn/haar voorouders is welkom om rond te snuffelen in het archief en de beschikbare dossiers. De bezoekers mogen ook zelf historische materialen meenemen, zodat die ter plekke kunnen worden gekopieerd/gescand voor het archief.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.