ongecompliceerd zoepn op koele koele

“Er is helemaal niet zoveel veranderd, we beginnen alleen wat vroeger.” En dat Koele Koele, het festival van de Sallandse rockband Bökkers, dus wat langer duurt, is best wel een beetje ingegeven door eigenbelang; daarover is Erik Neimeijer, gitarist van Bökkers, eerlijk. “We leven er zelf met de hele band ook het hele jaar naartoe. Het is óns feestje. Het terrein staat vol met vrienden en kennissen. We wilden meer tijd om iedereen te spreken. Die was er de vorige keren niet.” Hij wil het maar zeggen; hij heeft ongelooflijk veel zin in de komende editie van Koele Koele, die op zaterdag plaatsvindt. “Het wordt gewoon weer ongecompliceerd zoep’n.”

Daar waar andere feesten in de regio zich in allerlei bochten wringen om maar te benadrukken dat het niet alleen maar om de drank gaat, doen de mannen van Bökkers wat minder moeilijk over het alcoholische imago van hun feest. Bassist Arjan Pronk: “Op het einde is iedereen dronken; is het een zatte zwijnenstal!”

Muziek
Ja, natuurlijk, met alleen een tapkraan heb je geen feest, daar hoort ook wat meer bij. Muziek bijvoorbeeld. Dat zit wel goed. Het festival begint om 15.00 uur met een akoestische honkytonk-set van Bökkers zelf op een klein extra podium. Daarna volgt een korte set van het Ierse punkrockduo Stitch Jones, waarna om 17.00 uur een grote gemeenschappelijke barbecue begint. De bezoekers kunnen daarvoor een barbecuevleespakket aanschaffen (inclusief een barbecue, in de vorm van een grote ton met rooster).

Daarna volgen sets van The Dawn Brothers (aanstormend talent uit Rotterdam dat teruggrijpt op grootheden als The Band, Otis Redding, Neil Young, CCR en Rolling Stones), Hallo Venray (Nederlandse rockveteranen die zich laten beïnvloeden door Neil Young en The Velvet Underground), Millionaire (grillige mix van harde rock, funk en avant garde uit België) en tenslotte een stevige, versterkte set van Bökkers zelf. De Volcano Boys, een Amsterdams DJ duo met roots in Luttenberg en Haarle, zorgen voor de verdere muzikale invulling van het festival. Van rock ’n roll tot evergreens, van underground tot André Hazes. Hendrik Jan Bökkers: “Het is bij ons niet alleen maar hap, slik, weg-muziek. We hadden het onszelf gemakkelijk kunnen maken met Mooi Wark en Nederlandstalige muziek, maar dat willen we niet. We vinden het juist cool dat we wat anders bieden. Het is geen dialect-themafeest.”

Gekke foto’s
De heren zoeken de bands in samenwerking met hun manager Frank Satink zelf uit. The Dawn Brothers kwamen ze ‘on the road’ tegen. Vinden ze allemaal te gek. Hallo Venray is al dertig jaar één van de beste live bands van Nederland, dus dat was ook een inkopper. Frank kwam met Millionaire en Stitch Jones is een ontdekking van Arjan en drummer Jeroen Hobert. “We zagen ze tijdens een kameradenweekend in Dublin”, vertelt de eerste.

“We vonden ze perfect voor Koele Koele. Dus hebben we ze aangesproken na het optreden. Het waren enorme ouwehoeren. Ik denk dat ze dachten dat ze toch nooit meer iets van ons zouden horen. Ze hadden nog nooit buiten Dublin opgetreden. Ik moest even naar de wc en liet mijn mobiele achter. Ik kwam er pas later achter dat ze vervolgens allemaal gekke foto’s met dat ding hadden gemaakt. Allemaal rare bekken en vreemde close-ups.” Jeroen (ouwehoerend): “Het was wel nogal laat. We weten eigenlijk niet meer zo goed wat we aangehaald hebben.” Ouwehoerend: “Misschien heb ik ze niet eens gezien.” Arjan begint te lachen. “Ach, met de klompen vol stoefzand en de board vol barbecuesaus vreet je alles.”

De weg kwijt
En oh ja, die aankleding. Veel hout en priklampjes. En dat in een door bomen omgeven kuil. “Het voelt als een soort baarmoeder”, stelt Arjan. “En als je met elkaar in die natuurlijke habitat zit, dan ga je alleen maar meer drinken. Niet van de zenuwen, maar van de schik!”

Ja, en dan dat alcoholische imago. Dat is verdiend. Hendrik Jan: “Frank vertelde ons dat ze een keer iemand in het bos waren tegengekomen die op handen en voeten de weg terug probeerde te vinden. Knetterdronken, helemaal de weg kwijt.” Arjan: “Ik heb ontiegelijk veel verhalen gehoord van lui die na afloop waren verdwaald in het bos. Veel bezoekers slapen op de camping en denken binnendoor te kunnen steken. Dat gaat regelmatig mis. Zo’n feestje is het dus…”

Het terrein is geopend vanaf 14.00 uur. Het muzikale programma duurt tot 01.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via staging2.koelekoele.nl en bij café De Schoenmaker en café Spoolder in Luttenberg, Café De Droadnagel in Haarle, De Smulbaai in Heino, Primera in Raalte, Primera in Hellendoorn en De Budde in Nijverdal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.