minder vaak de grijze container aan de weg in raalte

Op dit moment kan 70 procent van het in de gemeente opgehaalde huisvuil worden gerecycled. Dat percentage moet in 2020 op 75 procent zitten, zo heeft het college besloten. Bovendien wil Raalte naar maximaal honderd kilo restafval per inwoner. De gemeenteraad moet zich nog over het voorstel buigen.

Het restafval wordt straks minder vaak opgehaald, van een keer per vier weken naar een keer per acht weken. Ieder huishouden ontvangt een pasje voor een ondergronds afvalsysteem, zodat de inwoners van de gemeente niet in de knel komen als de container voor restafval te vol zit.

Inwoners kunnen straks hun gft-afval en grof tuinafval gratis aanbieden. Dat geldt zowel voor het laten legen van de gft-container als voor het wegbrengen van het afval naar het ROVA-milieubrengstation. Bewoners van hoogbouw in de gemeente kunnen, in de loop van 2018, hun pmd-afval (plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen en drankenkartons) in speciale ondergrondse containers doen. In ieder buurtdorp komt bovendien een ondergronds systeem voor het aanbieden van restafval.

Ook kunnen inwoners gebruik maken van de ondergrondse systemen die nu al op veel plaatsen aanwezig zijn. Voorgesteld wordt inwoners uit het buitengebied en bewoners van hoogbouw een korting op het basistarief te geven omdat daar geen groenafval wordt opgehaald. Zij kunnen hun gft-afval zelf wegbrengen en hoeven daarvoor niet te betalen.

De nieuwe manier van inzamelen maakt het mogelijk om een aantal knelpunten op te lossen. Zo komt er een eind aan de lange wachtrijen op de zes zaterdagen dat inwoners grof tuinafval tegen nultarief kunnen aanbieden. Ook is er aandacht besteed aan de klachten van bewoners van hoogbouwlocaties over het aanbieden van pmd-afval. Stank door lang bewaren en vuil op straat door wegwaaiende zakken behoren straks tot het verleden.

Het college wil dat inwoners die door medische problemen meer afval produceren en grote gezinnen op maatwerk kunnen blijven rekenen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.