met de fiets naar school in plaats van met de taxibus

Hun moeders fietsen bij toerbeurt mee zodat de kinderen de route goed onder knie krijgen. Eén dag in de week ondersteunt een vrijwillig fietsmaatje van het project MEE op Weg de kinderen. In ieder geval tot aan de herfstvakantie. Daarna is het de bedoeling dat de jongens en meiden zelfstandig naar school fietsen.

Veel kinderen leren van jongs af aan om met de fiets naar school te gaan. Voor kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan is dat echter niet zo vanzelfsprekend. Voor hen is er het vervoersproject MEE op Weg van MEE IJsseloevers. Met ondersteuning van een maatje of ouders leren kinderen zelfstandig reizen naar school, stage, werk of sportclub. Dat kan met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets.

Alternatief vervoer
“Hun jonge leeftijd, de afstand naar school en hun beperking maken zelfstandig fietsen best spannend”, vertelt de moeder van Lize. Toch kwam het initiatief om de taxibus van het speciaal leerlingenvervoer te verruilen voor de fiets juist vanuit de ouders. Zo vond Ellen het in de taxi erg druk en dat leverde haar vaak hoofdpijn op. “De kinderen maakten vaak ook lange dagen” vult de moeder van Ellen aan. “Ze werden al vroeg opgehaald en kwamen laat thuis omdat alle kinderen in de taxi moeten worden opgehaald en thuisgebracht. Hoewel het fijn is dat het leerlingenvervoer bestaat, zochten we toch naar een alternatief.”

Behoud van het recht op taxivervoer
De ouders van de vier leerlingen kwamen met elkaar in gesprek en het idee van zelfstandig naar school leren fietsen kreeg steeds meer vorm. Een gesprek met de gemeente Raalte stelde de ouders gerust voor wat betreft het behoud van het recht op taxivervoer. Mocht zelfstandig naar school fietsen uiteindelijk toch niet lukken, dan kunnen de kinderen alsnog een beroep doen op het leerlingenvervoer. “Of als het regent”, probeert Lars. Maar daar ziet zijn moeder niets in: “Ook als het beetje regent of waait gaan we gewoon op de fiets”, lacht ze.

Fietsmaatje Elyne
Iedere donderdag fietst Elyne met de kinderen mee. De tweedejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op Hogeschool Windesheim reageerde in de zomer op de vrijwilligersvacature van het project MEE op Weg. Een consulent van MEE bracht Elyne met de ouders en de kinderen in contact en begeleidt beide partijen zolang dat nodig is. Net als de kinderen heeft Elyne er ook veel zin in: “Het is super dat de ouders dagelijks met de kinderen meefietsen naar school. Maar vreemde ogen dwingen vaak toch net wat meer. Daarom coach ik de kinderen op donderdag tijdens hun fietstocht naar en van school.”

Meer informatie over het project MEE op Weg staat op staging2.meeijsseloevers.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.