lauk bang

In Mariënheem gebruiken de tegenstanders van varkensbaron Straathof de angst voor overlast om hem tegen te houden. Dat mag, maar soms vertroebelen emoties, zeker in combinatie met een persoonlijke of maatschappelijke levensvisie, de feiten. Daarom was de lezing van prof. Dick Heederik vorige week in het Salland Café van De Kracht van Salland in Omni Mobilae zo sterk. Deze Utrechtse hoogleraar is onbetwist expert wat betreft risico’s voor de volksgezondheid door de moderne veehouderij, maar weigert om zich voor iemands karretje te laten spannen. Of het nu om dierenactivisten, politici, buurtcomités of boerenorganisaties gaat, Dirk vertelt zijn verhaal gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. En hij is niet bang voor resultaten en conclusies die niet passen in het straatje van de een of ander. Die resultaten zijn vaak complex, het een hangt met het ander samen, verbanden zijn niet altijd zo duidelijk of simpel.

In het volle Omni Mobilae zag ik veel raadsleden uit Raalte en Olst-Wijhe. Hopelijk hebben die goed geluisterd en weten nu dus beter of ze bang moeten zijn of niet. Het hele gezelschap had eerder die avond een bezoek gebracht aan de Varkenshoff van Annemarie en Herbert Noordman in Lemelerveld. In een met veel eigen geld gebouwde tuinachtige stal scharrelen daar zeugen en biggen vrolijk rond. Die Varkenshoff heeft een hoge loopbrug waar iedereen van bovenaf de dieren kan bekijken. Nu wil de familie geld bijeenbrengen middels crowdfunding om onder meer een traplift te bouwen zodat ook mensen in een rolstoel kunnen kijken. In totaal gaat het om 22.000 euro. Helaas is er nog maar een klein deel binnen, tot enige teleurstelling van de enthousiaste Annemarie. Hoe kan het nu dat iedereen maar praat over meer dierenwelzijn, maar dat zo weinigen willen helpen, zo vroeg ze zich af. Misschien omdat we bang zijn dat we meer moeten gaan betalen voor het vlees op de dure Weber denk ik dan.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.