kozakken aan de ijssel

Op 12 november zijn de Geallieerden in Deventer, een dag later in Wijhe. De grote vraag: hoe komen we de IJssel over? De vluchtende Fransen hebben bruggen en veerponten vernield. Bij Wijhe kunnen ze met de zwaar beschadigde pont mondjesmaat oversteken. Dan beveelt de Russische generaal Alexander Graaf von Benckendorff om een schipbrug te bouwen. Schippers worden gedwongen hun schepen in te varen voor een schipbrug om de IJssel passeerbaar te maken voor kozakkenregimenten van de Basjkieren.

Over deze kozakken gaat de expositie in het Wijhes Museum. Waar kwamen ze precies vandaan, wie waren hun leiders, hoe lang en waar verbleven ze in Wijhe en hoe zag de schipbrug er uit. Daarnaast komen ook de inwoners van Wijhe die destijds met de kozakken te maken hadden, met name burgemeester Schouten, in beeld. In januari 2018 worden er in Veessen en in Wijhe monumenten opgericht die de herinnering aan de kozakken levend zullen houden. De tentoonstelling in het Wijhes Museum is te zien tot en met januari 2018. Op 11 januari vindt er een culturele uitwisseling plaats tussen Bashkortostan en Nederland.

Het museum is open op woensdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur, Kerkstraat 34 te Wijhe. Voor meer informatie: historischeverenigingwijhe@gmail.com.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.