kachel fm alleen maar mooier geworden

“Hij is van een hoogte van 3,5 meter gegroeid naar 5,2 meter”, stelt Stefan namens de matengroep die Kachel FM organiseert. “We zijn er drie zaterdagen met een man of vijf, zes mee bezig geweest. De Scouting Dalfsen mag hem het hele weekend aan het branden houden. Die maken zich al naar…”

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september vindt de dertiende editie van Kachel FM plaats aan de Tibbensteeg in Hoonhorst. Drie dagen in het teken van piratenmuziek. Op de zaterdagavond alleen al verwachten de organisatoren ruim drieduizend man. En de vrijdag en zondag zijn samen meestal goed voor eenzelfde aantal. Dus mag je rustig stellen dat Kachel FM een groot evenement is geworden. En dat terwijl het jaren geleden allemaal zo klein begon; met een feestje dat Stefan en zijn maten destijds hielden tijdens een zendmarathon van hun piraat Kachel FM.

“Mensen die voor het eerst op Kachel FM komen, snappen er vaak niks van dat we met onze muziek zoveel jeugd weten te bereiken. Maar het lukt. We doen het nog steeds met grotendeels dezelfde club. Dit jaar zijn er wel twee jongens van het eerste uur afgehaakt. Het was hen allemaal te druk geworden. Onderschat het niet: we zijn er het hele jaar druk mee. Alleen in oktober vergaderen we niet. We hebben twee jongeren uit de buurt gevonden die nu ook in de organisatie zijn gestapt. Het is ook de bedoeling dat dit feest blijft bestaan als alle jongens van het eerste uur zijn afgehaakt. Alhoewel ik met deze club nou wel het vermoeden heb, dat dat nog wel een tijdje gaat duren.”

Deutsche Freitag
Het programma begint vrijdagavond rond een uurtje of acht met de ‘Deutsche Freitag’. De bezoekers kunnen kijken en luisteren naar optredens van Victoria (een Helene Fischer-tributeact), Nina Lizell en Die Schluchtenkracher (Tiroler muziek/schlagers). “We hebben dit jaar extra veel geld geïnvesteerd in het programma van de vrijdag”, vertelt Stefan. “We merkten al een aantal jaren dat het succes van de zaterdagavond ten koste ging van de drukte op vrijdag. Het is zonde als je maar een paar mensen in de tent hebt. Dus gooien we het die avond over een andere boeg.”

Op zaterdagavond zijn er vanaf een uurtje of acht optredens van Jan Keizer & Annie Schilder en Harten 10 (uit de omgeving van Dalfsen). Zondagmiddag wordt Kachel FM vanaf het middaguur afgesloten met optredens van Koos Alberts en Aukje Fijn. DJ’s vullen de rest van het muzikale programma in.

Risico
“De entree op vrijdag en zondag is gratis”, vertelt Stefan. “Op zaterdag vragen we een tientje. Dat was een lastige beslissing. We hebben het zo lang mogelijk zonder entree gedaan, maar een paar jaar geleden hebben we het toch moeten invoeren. De eisen waar we aan moeten voldoen, worden steeds hoger. Dat komt ook door de groei van het evenement. Maar door al die investeringen stijgt het risico ook. Stel dat je slecht weer hebt en de hele boel moet worden afgeblazen. We willen wel voorkomen dat we er naderhand allemaal privégeld bij moeten doen.”

Het zijn groeistuipen. Maar met die groei is niet zoveel mis, vindt Stefan. “Tuurlijk, die eerste paar keer met een klein tentje, daar denken we allemaal met plezier aan terug. Maar ja, loop nu op zaterdag eens door de tent en je hebt er drieduizend man staan. Allemaal schik. En geen trammelant. Da’s een enorme kick. Eigenlijk is het alleen maar mooier geworden.” Een liveregistratie van Kachel FM is te volgen via staging2.kachelfm.nl en de app van Kachel FM die verkrijgbaar is in de Playstore.

Brandweer
Elk jaar heeft Kachel FM een ander thema. Vorig jaar stond het feest in het teken van Rusland en presenteerde de organisatie zich overal in Salland met een enorme truck uit het voormalig Oostblok. Dit jaar is het thema ‘Kachel FM giet als de brandweer’. En, u raadt het al, rijdt er een Kachel FM brandweerwagen rond in de regio. En dat niet alleen. Ook een Smart is omgebouwd tot brandweerauto. Met een 1.000 cc-wegracemotor.

“Ja, die komt goed van de plek af”, stelt Stefan met veel gevoel voor understatement. Dat is ook te zien in een lekker knullig promofilmpje dat de mannen opnamen. En waarmee ze ook duidelijk maken dat niet in iedereen een goed brandweerman schuilt. “Binnen een week was ie 50.000 keer bekeken”, vertelt Stefan. “Ongelooflijk! We zitten nu al over de 100.000. We hadden een camera geregeld en zo zijn we aan de slag te gaan. Er zitten een paar fouten in, maar och, dat krijg je dan! We stonden er zelf van te kijken hoe vaak dat filmpje bekeken is. Het geeft wel aan hoe bekend ons feest is geworden!”

Bekijk hier een verslag, inclusief muzikale ondersteuning, van de opbouw.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.