jorink nu ook zichtbaar ambachtelijk

In totaal is zo’n 120 vierkante meter bij het magazijn en de bakkerij aangetrokken. “We hadden hier eerder een pleintje voor de auto’s en de vuilnis”, vertelt Patrick, inmiddels de vierde generatie Jorink op de bakkerij en de brood- en banketzaak (met naast de locatie aan de Varkensmarkt 1, op de hoek met de Marktstraat, ook een locatie in Raalte-Noord). “Dat pleintje kon je vanaf de winkelstraat zien. Dat past eigenlijk niet meer bij een winkelstraat anno 2017. Dus die meters hebben we er nu grotendeels bij aan getrokken. Niet allemaal, want we hebben wel ruimte nodig voor de aanhanger, waarmee we onze vestiging in Noord bevoorraden. Een deel van die extra meters hebben we ook gebruikt voor een gang langs de bakkerij en het magazijn. Dat werkt wat prettiger. Eerder liepen we altijd dwars door de bakkerij heen. Dat was lastig, want dan moest iedereen aan de kant. En tenslotte hebben ook de vriescapaciteit vergroot.”

‘Pottenkijkers’
De nieuwe bakkerij is inmiddels al in gebruik. Het was voor Patrick en zijn medewerkers natuurlijk eerst even wennen. Al die ‘pottenkijkers’, zo maar ineens. “Maar”, zo stelt Patrick. “Laat iedereen maar naar binnen kijken. Kijk, we hebben wel schermen die we ’s nachts dichtdoen. We zitten dan niet echt te wachten op aangeschoten mensen die uit het café komen. Maar we zijn hier altijd zo geconcentreerd aan de slag, dat we het al snel niet eens meer doorhadden als er mensen voorbij liepen. Je hoeft ook niet altijd te zwaaien: je bent tenslotte aan het werk.”
De verbouwing was niet bedoeld om de bakcapaciteit te vergroten, benadrukt Patrick. “Qua bedrijfsgrootte zijn we tevreden. Het is goed zoals het is. We hoeven niet verder te groeien.” “Maar wat we wel willen, is ons onderscheiden door onze service”, voegt José toe. “Ik weet het, dat zegt iedereen, maar wij hebben wel producten met een verhaal. Je zag het net zelf toen je de winkel binnenkwam. De vrolijke mensen die elkaar tips gaven om een ander taartje te proberen. Dat is leuk. Dat willen we!” Patrick: “Tenslotte bakken we alles zelf. Ook het chocoladewerk, zoals chocoladeletters maken we in eigen bakkerij. Alleen de bonbons betrekken we van een collega-chocolatier.”

Kader met raster: Open dag
De interne metamorfose wordt op zondag 24 september gevierd met een open dag, die duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De bezoekers kunnen natuurlijk het resultaat van de bouwwerkzaamheden bekijken en daarnaast zijn er verschillende demonstraties. Zo kan men zien hoe fototaarten en desembrood worden gemaakt. Verder is er een demonstratie van een chocolatier en is Diëtistenpraktijk VIP aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden (over gezondheid, voeding, voedselintoleranties en diëten). Om 14.00 uur begint bovendien een kinderactiviteit. De deelnemertjes mogen zelf hun muffins versieren. De open dag wordt overigens van 11.00 tot 12.00 uur voorafgegaan door de actie ‘het lekkerste ontbijt van Raalte’. Voor het pand komen ontbijttafels te staan en voor een vergoeding van 2,50 euro (kaartjes zijn verkrijgbaar in de bakkerijwinkel) kan men aanschuiven voor een ontbijt. De gehele opbrengst gaat naar de Voedselbank.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.