Home / archiefcentraal / hoornaarsnest in nestkast luttenberg

hoornaarsnest in nestkast luttenberg

“Deze nestkast is erg gewild”, weet Broekgerrits. “Want uit deze nestkast zijn van een eerste legsel van 6 eieren 6 jonge ringmussen uitgevlogen en van een tweede legsel van 6 eieren 5 jonge ringmussen. Tijdens de eindcontrole van deze nestkast waren hoornaars nog niet actief geweest.”

Samen met Anton Eektimmerman verving Broekgerrits onlangs de 25 nestkasten bij Woonzorglocatie De Hartkamp in Raalte door 30 nieuwe exemplaren. Deze hangen langs het Belevingspad, een route die doormiddel van nummers op de nestkasten is aangegeven. Het maken, ophangen en controleren van de nestkasten doen de twee hobbyisten zelf. In totaal controleren ze er 280, waarvan de gegevens verwerkt worden in de Landelijke Jaarraporten.

Broekgerrits: “Door het mooie weer in maart is een aantal vogels vroeg begonnen met het bouwen van de nesten en het leggen van eieren. Door het koude weer in april waren er nagenoeg geen rupsen, heeft een aantal vogels het broeden uitgesteld en zijn er meer jongen vroegtijdig gestorven. Op het eind van de seizoenen is er meestal niet zo veel verschil, wel loopt het aantal huismussen en ringmussen terug. Wij hadden dit jaar geen enkel legsel van huismussen en van de ringmussen wat minder dan voorgaande jaren.”

In de nestkasten die Broekgerrits en Eektimmerman dit jaar controleerden zijn totaal 1382 eieren gelegd, waarvan er 1033 jongen zijn uitgevlogen.

Lees ook

Sallandse carnavalsoptochten naar de zomer?

Ronald Nijboer, voorzitter van de Stöppelkaters, wil de kans zo groot mogelijk maken RAALTE – …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.