het kabinet weigert om compensatie te geven aan getroffen kippenboeren in de fipronil affaire

Minister Henk Kamp van economische zaken stelt dat in andere situaties zoals bijvoorbeeld het noodweer in Zuid-Nederland vorig jaar (waarbij grote delen van bijv. de mais verloren gingen) ook geen compensatie werd gegeven. De minister stelt dat de pluimvee sector heeft gefaald door zaken te doen met een frauduleuze onderneming en verboden middelen toe te laten op het bedrijf. “ik denk dus dat er geen reden is om af te wijken van de lijn die we hebben.” Het kabinet ziet het als een ondernemers risico.

Elbert Dijkgraaf (SGP) wilde dat de minister uit zou zoeken welke ruimte de staatssteunregels geven voor vergoeding van gemaakte kosten door de getroffen boeren maar ook daar ging de minister niet in mee. Zij denken daarbij bijvoorbeeld aan de kosten voor het vernietigen van eventuele besmette eieren welke de getroffen boeren hebben gemaakt.

Dijkgraaf heeft dat verzoek in een motie neer gelegd waar de kamer dinsdag over stemt. Ook een voorstel van 50+ om zo nodig langer dan 12 maand uitstel van belasting betalen te geven wijs de minister af. Volgens hem is het onderzoek naar de oorzaken van, en het functioneren van de NVWA in de Fipronil crisis uitgevoerd door oud minister Sorgdrager van justitie binnen die termijn afgerond.

Ook in Salland zijn kippenboeren getroffen door het Fipronil schandaal en hebben te maken met hoog oplopende kosten waar geen inkomen tegen over staat en dat voor hun gevoel buiten hun schuld.

LTO voorzitter Ben Haarman reageert des gevraagd “Wanneer zoveel bedrijven (meer dan 200) getroffen zijn door bewust manipuleren van middelen door derden en waarvan zelfs de NVWA op de hoogte was, is er geen sprake meer van ondernemersrisico. Triest dat de politiek achterover leunt en het afdoet met lange termijn onderzoek. En dit terwijl de Belgische overheid wel direct bijspringt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.