groenlinksraalte bouw op het zuiden

Nederland heeft zich ten doel gesteld in 2050 alle huizen van het gas af te hebben. En GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft een initiatiefwet ingediend die de huidige aansluitplicht op het gasnet voor nieuwbouwwoningen uit de wet haalt. Gemeentes zijn namelijk nog steeds verplicht nieuwbouwwoningen op gas aan te sluiten.

GroenLinksRaalte vindt dat Raalte daar op moet anticiperen en dat je als gemeente wel een beetje ambitie mag tonen. “Dus moet je huizen zo bouwen dat de bewoners maximaal voordeel van de zon hebben”, aldus Kiekebosch. Als je een huis met de zon meebouwt bereik je dat. En daarom moet je het vertrek waar je overdag het meest bent op het zuiden of zuidwesten situeren. Je hebt dan meteen ook een daklijn waar zonnepanelen het meeste rendement behalen. Dat de tuin dan meteen ook zuidelijk gericht is, is meer dan een gelukkig voordeel. Veel zon in de tuin betekent dat je vaker buiten kunt zitten. Hoe gezond is dat!”

“Woonwijken worden maar al te vaak op een tekentafel zo gemaakt dat ze mooie vormen hebben. Een klaverblad of een bloemkool, dat soort dingen. Helemaal niet nodig. Gewoon alle wegen noord-zuid en oost-west aanleggen. Saai? Dat zeggen we van Manhatten toch ook niet? Raalte moet haar bestemmingsplannen en bouwregels snel aanpassen, zodat het huizenbouwers zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt wordt, duurzaam en gezond te bouwen. De gemeente stelt de kaders, aannemers, installateurs én de opdrachtgever volgen dan vanzelf.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.