groenlinks raalte wil sportvelden en schoolterreinen rookvrij tijdens stoptober

“Over roken hoeven we niet zo veel woorden meer vuil te maken. Een op de vier rokers overlijdt voor hij 65 is aan de gevolgen daarvan. Dat zegt genoeg. En roken heeft een enorm verslavende werking. De fabrikanten zorgen daar wel voor, met aldie verslavende spulletjes die erin zitten”, aldus Harrie Kiekebosch.

“Als je al wat ouder bent, kun de gevolgen van roken goed overzien, de kans dat je op wat latere leeftijd nog aan roken begint is daarom bijzonder klein. Jongeren overzien die risico’s niet en horen ook nog eens dat je weer helemaal ‘schoon’ wordt als je voor je 35ste weer stopt. Maar daar zit dus juist het probleem. Mensen die met roken willen stoppen hebben er vanwege die verslaving zo moeilijk mee. Ze worden tegelijk voortdurend met roken geconfronteerd. Daarom raakt het niet uit je systeem. En waar wordt je overal geconfronteerd met roken? Bij de ingang van gebouwen (zelfs bij het ziekenhuis), op het voetbalveld, op schoolpleinen, in de supermarkt… Je ontkomt er niet aan.”

GroenLinks vraagt daarom aan sportverenigingen, sporthallen en scholen de maand oktober aan te grijpen om het hele grondgebied rookvrij te verklaren. Wie wil roken moet dan een stukje verder lopen, maar wie er van af wil, kan dan in elk geval in de maand oktober even zonder problemen die eerste vier weken door.

GroenLinks Raalte hoopt dat de gemeente ook mee doet met het idee. “Maak alle grond waarop gemeentelijke gebouwen staan in zijn geheel rookvrij”, aldus Kiekebosch. “En als we dan de maand oktober door zijn, zul je zien dat dat helemaal niet zo moeilijk was, dan plakken we november en december er ook bij aan om vanaf 2018 de regels definitief aan te passen.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.