gewoon carolien week van praten over zelfmoord suicide en zelfdoding er is altijd hoop

In de officiële Nederlandse taal wordt met zelfdoding meestal euthanasie bedoeld en het woord zelfmoord wordt meestal gebruikt door de gewelddadige dood ‘door eigen hand’, waar je andere mensen ook in mee sleurt, zoals de beschreven voorbeelden in de column.
Elke situatie, elk persoon is anders en het is fijn dat er meer openheid in het thema komt. Veel mensen hebben schaamte of ervaren een enorm schuldgevoel, alleen al als er een gedachte aan zelfdoding is. Als iemand achterblijft, vooral na zelfmoord, dan hebben nabestaanden veel pijn, leed, soms al rouw terwijl de persoon er nog is, schuldgevoelens en veel vragen als ‘waarom’.

Er is veel bijval als iemand aangeeft diep respect te hebben voor een ieder die op welke wijze dan ook met zelfmoord of zelfdoding te maken heeft. Het is gebleken dat de meeste mensen die een suïcidepoging doen, niet de dood tot doel hebben. Zij zoeken in wanhoop naar een oplossing voor de pijnlijke, eenzame en schijnbaar uitzichtloze situatie waarin zij verkeren. Elk mens is waardevol. Er is hoop! Er zijn mogelijkheden. Jij bent waardevol.

Als u suïcide overweegt is het heel belangrijk om hulp te zoeken! Bel, mail of chat met Korrelatie. In een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek brengen mensen van deze stichting samen met u uw problemen in kaart. Dat kan opluchten en ruimte bieden voor een ander perspectief. Als het niet om uzelf gaat kunt u verder lezen bij nabestaanden na zelfdoding.
Nog andere adviezen; Neem zelf initiatief en trek aan de bel als tegenslagen zich lijken op te stapelen of als problemen te groot worden. Zeker als de gedachten aan suïcide toenemen. Het helpt om erover praten met mensen die u vertrouwt. Misschien is het moeilijk om met mensen die u nabij zijn te praten over uw gedachten aan zelfdoding. Dan kunt u ook bellen met Korrelatie of bij ons binnenlopen. Geef uzelf de kans en de tijd om oplossingen te vinden. Handel niet impulsief. Besef dat uw gevoelens van dit moment later heel anders kunnen zijn. Besef dat u waardevol bent.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl 
De woensdagen in september van 19 tot 20 uur hebben wij vrij inloop spreekuur op de Heesweg 30b te Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.