gewoon carolien wat als je echt niet meer op aarde wilt zijn

Soms loopt het leven anders en willen mensen echt de aarde verlaten. Mensen zien dan af van verdere medische behandeling waarbij soms slaapmiddelen worden toegediend (palliatieve sedatie) zodat mensen langzaam vanuit de slaap zelf kunnen overlijden. Ook het weigeren van voedsel en vochttoediening is een manier om het leven op aarde te beëindigen. Dat gaat in elke situatie bij elk mens anders, heb ik ervaren.

De laatste maanden kreeg ik via een mevrouw  te maken met zelf uitgevoerde euthanasie.  Euthanasie is het actief beëindigen van een leven door een ander. Omdat dit in Nederland twaalf jaar gevangenis kan opleveren, wordt euthanasie alleen uitgevoerd door een arts en een onafhankelijk arts, als deze ervan overtuigd zijn dat er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden en de patiënt een vrijwillig en weloverwogen verzoek doet en men samen voor de situatie geen redelijke andere oplossing vindt. Hoe dit precies te werk gaat, staat beschreven in de euthanasiewet. De artsen erkenden dat deze man ook  ondraaglijk psychisch en fysiek leed, maar wilden vanuit eigen standpunt de euthanasie niet uitvoeren.

De mevrouw voelde al veel jaren de dreiging van zelfmoord. Dat gaf een enorme impact op haar en hun kinderen. De man was heel zeker van zijn besluit en was volledig wilsbekwaam. Zijn familie heeft toen contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Levenseinde, de NVVE, voor hulp bij zelfdoding. Zij doen een intake, gesprekken, helpen bij procedures. Er is een enorm protocol aan formulieren waarvan de belangrijkste een verklaring is dat aanwezigen enkel voor de mentale steun aanwezig zijn en de persoon vult die zelf in. In dit proces werden moeilijke zaken besproken,  veel gepraat en gehuild. De man bleef bij zijn beslissing en door de openheid kon liefde steeds meer stromen. De NVVE levert, als alles klopt en de doodswens blijft, adressen bij wie middelen besteld kunnen worden. Dat regelt de mens met doodswens zelf. Deze meneer kreeg een poeder over de post, dat werd aangemaakt met ranja.

Hij is weloverwogen, rustig overleden met zijn geliefde kinderen en dichtbij staande familie bij hem. Het overlijden is gefilmd als bewijs van zelfdoding. Zijn totemdier zagen ze op het moment dat hij werkelijk uit zijn lichaam ging. De mevrouw heeft hem waarschijnlijk op datzelfde moment ook heel rustig voelen vertrekken.

Na zijn overlijden kwam de huisarts, politie en een arts van de GGD. Er werd gebeld met de officier van justitie omdat het een onnatuurlijke dood was. Soms volgt er nog autopsie. Dankzij de goede voorlichting van de NVVE was de zelf-euthansie duidelijk en het lichaam werd vrijgegeven. De man is waardig met veel liefde overgegaan.

Reageer gerust;  info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.