gewoon carolien mag zelfmoord ieders eigen keuze zijn

Ik begon mijzelf vragen te stellen: mag zelfmoord ieders eigen keuze zijn?

En zo heb ik al meer mensen mogen begeleiden die achterbleven, nadat een bekende, vriend, kind, broer, ouder of lief een eind had gemaakt aan zijn/haar leven. Een Marokkaans-Nederlands meisje dat niet uitgehuwelijkt wilde worden, zag duidelijk geen andere uitweg. Als zij zou vluchten, maakte ze haar familie tot schande. Dat wilde ze niet. Zelfmoord was in hun cultuur en traditie een manier om schande uit te wissen en een soort van eervol. De dood was voor haar op dat moment de enige keuze. De familie zag achteraf natuurlijk nog vele andere mogelijkheden.

Een vader van een mevrouw durfde zich moeilijk te laten zien, zo schaamde hij zich. Een man die onder zijn zorg viel, was na een val overleden. Hij kon zichzelf dat niet vergeven. Beide families hebben daar nooit moeite mee gehad. Met de zelfmoord wel.
Soms geeft de overleden persoon nog meer informatie door. Nu kwamen de vrouw en twee kinderen. Deze meneer had veel verdriet; mogelijk door het moeilijk kunnen uiten van zijn emoties en had veel pijn. Via mij en zo naar de dochter mochten we de intensiteit ervaren. Zo kon hij eindelijk zijn verdriet uiten. Hij wilde de pijn stoppen en staat nog achter zijn keuze. Dochterlief en ik kunnen enigszins begrijpen wat deze dagelijkse pijn heeft betekend voor vader. Hij waarschuwt zijn zoon dat hij vaardig moet worden in emoties uiten en die niet weg stoppen, zoals hij deed.

Wat maakt dat onze kameraad de keuze heeft gemaakt om zelfmoord te plegen? Een andere mevrouw die nog naar dezelfde kameraad heeft gezwaaid net voordat hij voor de trein stapte, wil dat een paar weken later ook weten. Nu een aantal jaar verder blijft het voor haar moeilijk te leven met de beelden van hem.
Een man zag compleet geen oplossingen meer voor zijn huidige levenssituatie. Hij was totaal niet gewend om te praten of hulp te vragen. Hij liet zijn oude moeder en enige zus met veel problemen achter. Moeder is een paar jaar na zijn zelfmoord overleden. De zus heeft met haar man die mogelijkheden moeten vinden, naast hun eigen leven. Dat was en is naast de rouw heel pittig. Mag zelfmoord ieders eigen keuze zijn?

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl. Zie jij het leven soms niet meer zitten? De woensdagen in september van 19.00 tot 20.00 uur hebben wij vrij inloop spreekuur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.