geslaagde maisdemo

Er waren op deze manier 22 verschillende rassen te zien. Mais is een eiwit rijke plant die van oorsprong uit Afrika komt. Pas in de zeventigerjaren werden er rassen ontwikkeld die ook geschikt waren voor het Nederlandse klimaat. Sindsdien heeft die ontwikkeling niet stilgestaan en zijn er door veredelaars zoveel rassen met specifieke eigenschappen bij ontwikkeld dat het voor agrariërs niet altijd makkelijk is om het juiste ras voor hun bedrijf te kiezen. Fakkert wil via deze maisdemo belangstellenden helpen door de verschillende kwaliteiten per ras inzichtelijk te maken.

Nieuw dit jaar waren stroken met Soedangras, Sorghum en Soja naast enkele grassen en een akkerrand (bloemetjes) mengsel. De ontwikkelingen blijven door gaan en de eerste drie zijn eiwit rijke planten die eventueel in de toekomst als vervangers van mais kunnen gaan dienen. Ernst Vreeswijk die namens de firma de rondleiding deed was duidelijk, het was allemaal nog niet wat. Problemen met onkruid, knikkende planten of te laag bij de grond zodat het niet te oogsten was. Maar hield hij een slag om de arm, misschien met een paar jaar als veredelaars het nog wat verder door ontwikkellen naar het Nederlandse klimaat.

De mais is geplant met een hoeveelheid van 90 duizend planten per ha. Volgende week word het geoogst en per ras gewogen zodat ook de tonnen opbrengst duidelijk is. Volgend jaar gaat de firma planten met 80 duizend per ha. Zij geloven dat voor een betere opbrengst daar winst te behalen is, minder planten dus meer ruimte om te groeien.

Meer foto's