gerlant stront is mien business

Sommige boeren weigerden om te injecteren en dreigden met rechtszaken, met een vrijstelling tot gevolg. De anderen schikten zich naar het beleid en investeerden in dure machines waarmee de mest in de grond werd gebracht. Ook de hoeveelheid die men in de grond mocht stoppen en het moment waarop werd door de overheid bepaald aan de hand van wat ‘geleerden’ bedachten.

De mestbank, een organisatie die bemiddeld tussen gebieden met een mestoverschot en gebieden met een mesttekort, werd opgetuigd. Machinefabrikanten werden er ‘ een hele meneer’ van; een complete industrie ontstond.

Mest werd ‘goud geld’. We slepen het van hot naar her. We produceren het in het zuiden en proppen het in het noorden in de grond. Dat is een beetje wat er toen door het overheidsbeleid ontstond.

De Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) protesteert al jaren. Tegenwoordig doen zij dit onder aanvoering van Broeklander Eric Valk. Ze doen onderzoek naar de gevolgen en tonen keihard aan dat het hele injecteren niet goed is. Dat is slecht nieuws. Stront boven de grond willen we niet want dat stinkt. Stront moet in de grond met allerlei bijkomende negatieve effecten tot gevolg maar die willen we niet weten.

De overheid kan ook niet anders. Stel je eens voor wat er gebeurt als ze toe moeten geven dat ze verkeerd beleid hebben gevoerd op basis van foute aannames. Hoeveel boeren gaan dan schadevergoedingen eisen voor onnodige investeringen die ze hebben gedaan? Hoeveel fabrikanten moeten dan hun personeel naar huis sturen omdat er geen werk meer is? Hoeveel ambtenaren en zogenaamde geleerden komen dan zonder werk te zitten? Over de negatieve gevolgen voor de weidevogelstand zullen we het verder maar niet hebben. ‘Stront is mien business’, maar dat mag niemand weten.

De VBBM heeft een filmpje gemaakt met harde cijfers en zette het deze week online. Het duurt vijftien minuten en je moet even doorbijten. Laat het even op je inwerken om te begrijpen dat dit zaakje stinkt. Een absolute must voor mensen die mee willen praten over de toekomst van landbouw.
[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/-oianYLzScE”]

Stront is mien business. Normaal maakte er in 1991 een liedje over dat zijn tijd ver vooruit was. Het nummer werd niet echt populair. Een versie met beeld en geluid is er op YouTube niet te vinden. Maar wie goed leest ziet de geschiedenis passeren.

Stront is mien business
ik doe niet in olie, ik doe niet in bont
niet in 100 karaats gold
tegewoordig doe ik allenig moar in stront

stron tis mien business, an grondstof heb ik nooit gebrek
stront is mien business, veurlopig is die grondstof bi-j verder niemand in trek

ik doe niet in obligaties, niet in ontroerend goed
ik bun secuur met mien administraties
en ook met de belasting, stoa ik op gooie voet

stront is mien business, ik heb een mestbank opgebou(wd)t
stront is mien business, ’t draait nog veur gin meter,
moar in de toekomst wurt ’t goud

ik doe niet in land, dat hbe ik niet meer
dus zeg ik ieder klant, ik doe met ow gin zaken
want i-j stinkt as een beer

stront is mien business, ik hop dat i-j mien aandelen koopt
stront is mien business, nog een geluk dat der zoveel
drieters en scheiters en poepers en kakkers en varkens en zwijnen rondloopt

gerlant@sallandcentraal,nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.