gerlant grijze container

Jullie willen dus wel goed zijn voor het milieu maar niet als het inspanning of geld kost. Wel kinderen uitpoepen maar niet zorgen dat jullie kinderen later ook nog een planeet hebben om fatsoenlijk op te leven?

Hier gaat de grijze container sinds de invoering van de PMD nog maar een keer in het jaar aan de weg. Meer is niet nodig met ons gezin van vijf. Het is een kwestie van goed scheiden, maar meer nog van goed inkopen. Weten waar bijv. je product in verpakt zit, wat er dus overblijft als rest afval. Ik zelf lag om de reacties, het is tien jaar geleden maar ook wij hadden drie kinderen in de luiers en ook toen ging onze grijze container maar een keer in de acht weken aan de weg en dat was voor PMD. Jullie reacties zijn niet meer dan een schijnheilig gejank en het vrouwtje wat geen autokilometers wil maken heeft niet eens gelezen. “in ieder dorp komt een ondergrondse container waar je met een pasje je vuil aan kunt bieden” stond er in het voorstel.

Genoeg bagger, afvalscheiding is lastig en een dingetje. Nu ben ik niet roomser dan de paus en weet ook heel goed dat weer anderen een scheid hekel aan mijn houtkachel hebben want dat ding stinkt volgens jullie (en nee, daar gaat geen geverfd hout in). Daar zijn ook allerlei onderzoeken over en-groepen die daar weer wat aan willen doen voor een beter milieu. Feit is wel dat wij hier al jaren bijna geen gas gebruiken en daarmee voorlopen op de provinciaal wens dat iedere huishouding over tien jaar gasvrij moet zijn. Feit is dat de provincie allerlei subsidies geeft om te investeren in bijv. palletkachels in plaats van gas en dat onze aanvraag de deur uit is. Feit is ook dat wij allemaal door provinciaal besluit op termijn ons regenwater zelf op eigenerf moeten gaan opvangen. Ook dat voor een beter milieu, dat ook daar subsidie potjes voor zijn omdat te stimuleren. Misschien zouden jullie twee dingen kunnen combineren en die stront luiers gesubsidieerd gaan wassen met regenwater wat je opslaat via een bufferzak in de kruipruimte?
Feit is ook dat als iemand verteld zonnepanelen te nemen nooit als eerste hoort roepen hoe goed het voor het milieu is, Elk gesprek daarover begint met het noemen van de subsidies, de financiële winst die er voor jou zelf in zit en dan als laatste komt het milieu.
Feit is ook dat hybride auto’s populair werden toen je ze belastingvrij konden rijden of bijtellingsvrij werden. Milieu bewustzijn komt dus door een financiële prikkel en niet andersom.

En een feit is ook dat het voorstel wat er lag niet perfect was maar wel een goed ding binnen de beperkte financiële mogelijkheden die het college heeft om jullie bewust te maken van je afvalstromen. Ik denk dat Raalte er goed over heeft nagedacht maar de meesten van jullie, inclusief de meeste politici nog niet en dat het daarom zo’n heikel punt is.
Voor die genen die wel willen scheiden maar niet weten hoe? Hier een link naar een blog van ROVA waar word uitgelegd wat waar in hoort. https://staging2.rova.nl/inwoners/blogs/9448/waarom-mogen-alleen-verpakkingen-mee-met-pmd
gerlant@sallandcentraal.nl 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.