gemeentebelangen raalte positief over voorstel afvalscheiding

“We zien dat de afgelopen jaren veel winst is behaald in de afvalinzameling”, aldus Schokker. “We bieden steeds minder restafval aan en afval wordt steeds beter gescheiden. We hebben onze doelstellingen echter nog niet behaald. We blijven met het scheidingspercentage achter bij andere gemeenten. Hier kan nog veel milieuwinst worden behaald, waardoor we ook minder kosten voor afvalinzameling hoeven door te bereken aan onze inwoners.”

Gemeentebelangen ziet veel positieve elementen in het voorstel van het college om de afvalscheiding te verbeteren. Schokker: “Groenafval kan gratis worden aangeboden en omdat mensen in het buitengebied geen groene container hebben, krijgen zij korting op het basistarief. Het voorstel is ook om voor de inzameling van restafval de frequentie aan te passen. Uit resultaten bij andere gemeenten blijkt dat hiermee een beter scheidingspercentage wordt behaald en er kosten worden bespaard op de afvalinzameling.”

Volgens Schokker is de frequentie voor de meeste huishoudens haalbaar, maar de fractievoorzitter vindt het wel van belang dat het serviceniveau toereikend is: “Wij hebben dan ook wel de nodige vragen die wij in de raadspleinsessie zullen stellen. Wij vinden het van belang dat er in bijzondere situaties (bijvoorbeeld grote huishoudens, gebruik incontinentiemateriaal) de mogelijkheid bestaat om een exstra container aan te bieden. Daarnaast zouden wij graag horen welke maatregelen zijn onderzocht om het scheidingspercentage te verbeteren. Wij denken dat er ook nog winst te behalen is in de communicatie: bijvoorbeeld wat er in welke container hoort.”

Schokker: “Uiteindelijk gaat het erom dat een goede balans wordt gevonden tussen serviceniveau enerzijds en milieuwinst en een laag tarief voor afvalinzameling anderzijds.”

Lees hier meer over het plan van het College van Burgemeester en Wethouders. Binnenkort vergadert de gemeenteraad over het voorstel.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.