dunning op de luttenberg

Het dunnen is goed voor de variatie aan jonge bomen, struiken en kruiden. En hoe groter deze variatie, hoe aantrekkelijker het bos is voor dieren om te leven en voor ons om van te genieten. Voorafgaand aan de dunning verwijdert een aannemer de Amerikaanse vogelkers. Door de werkzaamheden kunnen de paden tijdelijk minder goed toegankelijk zijn.

Amerikaanse vogelkers
De Amerikaanse vogelkers komt van oorsprong, zoals zijn naam al aangeeft, uit Amerika. Ooit geïmporteerd en aangeplant om een vruchtbaardere bosbodem te krijgen, de laatste decennia is het een plaagsoort die onze inheemse bomen en stuiken bedreigd. Om deze soort te beheersen is regulier ingrijpen nodig. En dat gaat eenvoudiger voor dan na de dunningwerkzaamheden.

Dunning
De gezonde en vitale bomen mogen blijven staan waarbij de voorkeur wordt gegeven aan inheemse soorten als zomereik, berk en grove den. Om deze bomen meer ruimte te geven, worden andere bomen, weggekapt. Soms worden ook groepen bomen weggehaald waardoor er mooie open plekken ontstaan. Als een boom geschikt is als nestboom voor vogels en vleermuizen wordt deze gemarkeerd met lint en blijft deze ook staan.

Verder worden bomen verwijderd die onveilige situaties opleveren, bijvoorbeeld langs wandelpaden. Om te voorkomen dat bomen worden omgehakt waar vogels of andere dieren in zitten, wordt nogmaals een controle uitgevoerd voorafgaande aan de werkzaamheden. Komende weken worden de te vellen bomen gemarkeerd.

Jeneverbessen en archeologie
Gelijk met de dunning wordt aandacht besteed aan het vrijstellen van jeneverbesstruiken. In de schaduw kwijnen deze, voor schrale heidelandschappen karakteristieke struiken, weg. Jeneverbessen worden in de streektaal ook wel dampölle genoemd. Spannende verhalen zijn ontstaan door de soms vreemd gevormde jeneverbesstruiken in flarden mist: ‘witte wieven’ en ‘dampölle’ stonden vroeger garant om menigeen angst aan te jagen.

Tijdens de werkzaamheden wordt ook met de vrij recent ontdekte middeleeuwse karrensporen rekening gehouden. Zo wordt er voorkomen dat de in het veld zichtbare karrensporen door machines overreden worden.

Uitvoering en overlast
De werkzaamheden worden begeleid door Bosgroep Noord-Oost Nederland. De aannemer die het werk uitvoert is Denny Beelen Bosexploitatie uit Hierden. Door de werkzaamheden kan er eventuele geluidshinder of andere overlast optreden. De paden kunnen tijdelijk minder goed toegankelijk zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.