diekdaegen op vertrouwde voet verder

Keltisch Festival
Zaterdag gaat het programma vanaf 8.00 uur verder de ‘Rommelmarkt XXL in het centrum van Wijhe. Om 10.00 uur begint het Keltisch Festival in Park Wijhezicht. Met een kampement en verschillende demonstraties van Keltische ambachten en een Ierse dansdemonstratie door de befaamde dansgroep Kyra, krijgen de bezoekers een beeld van hoe de Kelten vroeger leefden. Om 12.00 uur start de jaarlijkse Celtic Strongest Man-wedstrijd. Krachtpatsers werken zich in het zweet met allerlei letterlijk en figuurlijk zware opdrachten. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Zij mogen onder andere broodjes bakken en kunnen geschminkt worden. Er is ook veel (internationale) muziek van onder andere de Lowland Brigade Pipe Band uit Zwolle. Ook treden The Sisters of the Ancient Ways op met diverse instrumenten. Naast de muzikale optredens voeren zij ook ceremoniële dansen uit. Op het podium zijn er verder optredens van Daddy O (folk) en The Shannons (‘folk’n roll). Salland Catering zorgt voor een echte Celtic BBQ. Daarnaast is er van alles lekkers verkrijgbaar.
Zaterdagavond in de tent is de top 100 coverband ‘Lead’ aan de beurt. Tussen de sets door zorgen de DJ’s van Q-music Het Foute Uur voor vermaak. Aanvang is om 21.00 uur, de entree bedraagt 8 euro.

Straatfestival
Het programma gaat zondag om 10.00 uur verder met de inmiddels traditionele oecumenische kerkdienst in de feesttent. Tegelijkertijd zullen meer dan tweehonderd deelnemers zich klaarmaken voor de Klassieke bromfietsen toertocht. Alle brommers, solexen en fietsen worden na afloop geshowd op het feestterrein. Om 12.00 uur start de Diekdaegenbrunch in de feesttent.
Het hoogtepunt van de zondag is ongetwijfeld het ‘Straatfestival Wijhe’, dat dit keer een Middeleeuws karakter heeft. Enkele Middeleeuwse gezelschappen leveren hiervoor tientallen figuranten aan die in authentieke kleding de straat zullen bevolken. Zo zijn er niet alleen Middeleeuwse ambachten en speciale muziekgroepen, maar ook acts van enkele professionele straatartiesten, een Belgisch marionettentheater en een komische heraut met knecht te paard.
Ook voor de jeugd is er van alles te doen. Daarnaast zijn er ook andere activiteiten zoals een gedeeltelijke winkelopenstelling, veel muziek op de terrassen en bij de feesttent. Schulten Feel Fashion en Eigenwijz verzorgen voor ’t Langhuus drie modeshows en een groot aantal jeugdleden van dansschool Elle Dansé geeft dansdemonstraties.

Smaek
Park Wijhezicht staat van 14.00 tot 19.00 uur in het teken van het kleinschalige food- en loungefestival ‘Smaek in ’t Park’. Vanuit diverse foodtrucks worden (inter)nationale gerechten geserveerd, van Italiaanse pasta’s tot Aziatische wokgerechten en van Spaanse churro’s tot Hollandse taarten. Bij DJ Vintage Vinyl mag iedereen zijn/haar favoriete plaatjes uitzoeken. De kinderen kunnen knutselen in het Kindercafé.
Zondagmiddag/avond is er ‘Muziek bie de tente’ met de band Averell D, een pop/rockcoverband uit Olst (van Kings of Leon tot Tina Turner, van Bruce Springsteen tot Pink). Het terras voor de feesttent is vanaf 14.30 uur geopend.
Vanaf 19.00 uur worden de Diekdaegen afgesloten met een knallende feestavond in de feesttent, met medewerking van Rob Ronalds, Snollebollekes en DJ Sander. De entree is gratis.

Vanzelfsprekend staat vanaf vrijdag tot en met zondag de Wijhese kermis ook weer op het Marktplein. Zie verder staging2.diekdaegen.nl.

Kader met raster: Jubileum
De Wiejese Diekdaegen lieten vorig jaar nog de alarmbellen afgaan. De gemeente had aangekondigd een deel van haar steun in te trekken. “Het ging om taken als de afvalverwerking, het aanleveren van borden en hekken en het leegmaken van de vuilnisbakken”, vertelt Jos van Duuren. “Wij vonden niet dat we daar onze vrijwilligers voor moesten inzetten. En het kostte ook geld. De begroting kwam in gevaar. De communicatie met de gemeente verliep ook even heel slecht. Maar inmiddels zijn we weer on speaking terms. Er zijn ook toezeggingen gedaan die aan onze verwachtingen voldoen. De kou is uit de lucht. De toekomst van de Diekdaegen is niet meer in gevaar.” Volgend jaar wordt het feest voor de 25-ste keer gevierd. “We hebben plannen genoeg. We zitten er bijvoorbeeld aan te denken om artiesten van vroeger terug te halen. Maar dat moet wel allemaal betaalbaar zijn. We zijn nu alles aan het onderzoeken, maar dat heeft nog geen vaste vorm.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.