de zaterdag van het ulliefeest

Zo is het mogelijk dat je naast de gewone standaard trekkers vrachtauto’s omgebouwd naar landbouw voertuig voor de sleepwagen ziet staan. De firma Bastiaan uit ’s-Heerenbroek met hun Terberg, Kooijker van Dieren uit Laag Zuthem met een MAN. De familie van t ’Hof uit Windesheim was met hun shovel in de 5 tons klasse tussen de standaard trekkers op de baan. Zij hadden de motorkap gedemonteerd voor extra koeling. Een shovel is niet echt ontworpen voor deze tak van sport en het hydrolyse aandrijving systeem genereerd bij deze belasting erg veel warmte. Een ander technies wonder op de baan was een Volkswagen busje. Het oranje apparaat waar mee de organiserende vriendengroep normaal gesproken door Salland gaat tijdens het stappen was omgebouwd voor de gelegenheid met zwaardere steekassen, een intercooler op de achterbank en een vast gezet differentieel. De 1900 turbo diesel liet menig bezoeker versteld staan maar lokte Robert Gerrits wel een verontruste kreet uit. “hej hej doei wel rustig an, wij moeten over drieweken nog weer met dat ding op vakantie”. Een avondje sleutelen moet volgens hem genoeg zijn om de auto weer origineel te maken. Het publiek vermaakte zich opperbest door de gekkigheid en ook de vele jeugd had niks te klagen in de speciaal gecreëerde zandbakken. Demo pulls van truck pullers die hun geweld op de baan brachten waren een ander onderdeel van de show en de power en herrie die dan vrij komt deed menig bezoeker de vingers in de oren stoppen.

Een speciaal moment was de oude Volvo-shovel uit de 60-er jaren van Gerrit Dijk. Gerrit die boert in Laag Zuthem, geholpen door zijn neefjes werd een week eerder op de zondagmorgen van Kachel FM in de melkput verteld dat onder het genot van een biertje bij de kachel de shovel ook was opgegeven. Er was geen weg meer terug en als het dan toch kapot moest ging hij het zelf maar doen vertelde hij. Het resultaat mocht er wezen, bijna de honderd meter getrokken in de 7 tons klasse. Een prestatie die niemand had verwacht en zeker Gerrit niet, hij was volgens zijn neven van te voren aardig zenuwachtig maar daar was na de trek niks meer van te merken. Het oude apparaat ging langzaam maar zeker over de baan en iedereen verbaasde zich over die kleine achterwieltjes die alle power op de baan brachten. Gerrit was dik tevreden vertelde hij maar hij had ook een beetje vals gespeelt, het ding bleek 9 ton te wegen op de weegbrug en hoorde dus eigenlijk in een andere klasse. Daar tilde niemand zwaar aan, tekenend voor de sfeer van de dag. Foto’s en film vertellen de rest van het verhaal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.