cu and cu gaat voor verbinding

“We hopen dat alles lekker in elkaar gaat overlopen”, vertelt medeorganisator Benny Poppe. “Dat onze bezoekers zich lekker gaan mengen met die van alle andere activiteiten in Raalte. StreetLive op zaterdag, het Bierfestival, de koopzondag, noem het maar op. Dat moet onze kracht worden.”

De voorgeschiedenis mag bekend heten. Het Raalter proeverijfestival In de Smaak wilde om logistieke redenen verhuizen naar de Herenhof. Benny (De Zwaan) en enkele andere betrokkenen waren het daar niet mee eens. “Ik ben een centrumman”, vertelt Benny. “In de Smaak versterkte de sfeer en de beleving in het centrum. Dat zou wegvallen als ze naar de Herenhof gingen. We zaten prachtig in het centrum. En ook nog eens tegelijk met StreetLive en het Bierfestival. Daarom hebben we in goed overleg besloten om onafhankelijk van elkaar verder te gaan.”

Poppe ging vervolgens op zoek naar een andere invulling van ‘zijn’ weekend. Daartoe werd een speciale commissie geformeerd met Benny zelf, Frank van Rossum en René van Dijk. Later voegde Elly Raamsteeboers uit Luttenberg zich ook bij de drie. “We wilden wat nieuws”, vertelt Benny. “Kijk, het was duidelijk dat we ook weer een proeverijfestival wilden houden, maar aan twee keer dezelfde formule heeft niemand wat. En al brainstormende kwamen we op het thema kunst. Eigenlijk was het een idee van René, die zelf ook bezig is met schilderen en glaskunst.”

Vrachtwagen
Op het horecaplein presenteren verschillende bedrijven zich. Het gaat om Hotel-Restaurant De Zwaan, Zuiderbuur, Joop van den Enk Catering, Neuf en Annet Bakt (taarten). Verder staan er foodtrucks van Bij Jan, de Salland Smokers en de Car BBQ (een barbecue in een auto). Benny: “Iedereen laat zijn/haar eigen specialiteiten proeven. In vergelijking met In de Smaak komen er wel wat minder tenten, maar in plaats daarvan hebben we dus meerdere foodtrucks.”

Bovendien gaat kunstenares José Reuvekamp gedurende Cu & Cu op een vrachtwagen op de Plas aan de slag met een zes grote panelen van twee bij twee meter. Iedereen kan haar aan het werk zien. Tussen de Plaskerk en het Annahuis komt het Neufmartreplein. Daar mogen alle kinderen zelf een schilderij maken. Ze krijgen gratis een schildersdoek aangeboden en ook voor een schildersezel, verf en kwasten wordt gezorgd. In de Plaskerk laten meerdere kunstenaars uit de regio hun werk zien. Bovendien worden daar op zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur ook rondleidingen verzorgd.

Kunstfietsroute
Maar er is meer. Zo vormt De Plas op zaterdag en zondag ook het startpunt van twee kunstroutes: een wandelroute van 2,2 kilometer in Raalte en een fietsroute van 24 kilometer die door Raalte, Luttenberg en Mariënheem voert. Deelname aan de wandelroute kost 1,50 euro; aan de fietsroute 4,50 euro. Tientallen kunstenaars, creatievelingen en kunstcollectieven werken mee, zowel professionals als amateurs. Van kunstschilder tot keramist, van glaskunstenaar tot sieradenmaker.

“De route voert langs ateliers, maar de werken kunnen ook op verrassende plekken naast de route opgesteld staan”, vertelt Elly, die zich met name bezig houdt met de organisatie van de kunstroutes. “Waar dan ook, overal kom je kunst tegen. Bij kerken, boerderijen, zorgcentra, maar ook in de zandafgraving in Luttenberg.” Zo komen de deelnemers ook langs de Basiliek van de H. Kruisverheffing, de Watertoren, buurtcentrum DeBuut (bij Swaenewoerd, waar werk is te zien van de bewoners en dagbestedingsgroepen), Aventurijn (bij Ivoor in de Raarhoek) en De Schalm en de kerk in Mariënheem.

Voor de deelnemers aan de fietsroute bestaat de mogelijkheid om aan te leggen bij De Beeldentuin in Mariënheem. Zij mogen daar voor een gereduceerde prijs van 4 euro (normaal 8, 50 euro) rondkijken in de drie hectare grote landschapstuin vol beelden. “Het enthousiasme was enorm”, vertelt Elly. “Bijna iedereen die ik benaderde wilde meedoen. Kijk, Raalte had ook nog geen kunstroute, dus voor veel kunstenaars was dit een mooie kans. We hopen de kunstroute volgend jaar ook verder uit te bouwen!”

Het Cu en Cu Festival duurt op vrijdag van 18.00 tot 22.00 uur (de expositie in de Plaskerk is geopend vanaf 20.00 uur); op zaterdag van 13.00 tot 22.00 uur en op zondag van 13.00 tot 19.00 uur. Starten aan de kunstroute kan op zaterdag en zondag van 13.00 tot 15.00 uur. De betrokken locaties zijn geopend tot 18.00 uur.

Kunstenaars
De volgende kunstenaars/collectieven werken mee aan Cu & Cu: Bianca Leusink, Henk Nyenhuis, Pronk Sieraden, Henk Zielman (vinylkunst), Bernadet Raamsteeboers, Flower Sensation, Barbershop (Shaving Art), Harry Vossen, Dineke Bakker, Fotoclub Salland, Marie José Oosterlaar, Marije Steenbergen, TFOA/Theater Dina, Tineke Hutten, Joyce Heuven, Luiksje Roelofs, Dijkman Klompen Mozaïek, Schildersclub Mariënheem, Aventurijn, Zandloper museum, Kaarsenmakerij de Laarman, Erna Schurink, Beleefboerderij Luttenberg, Schildersclub Luttenberg, Beeldentuin Mariënheem, RGB Laserverkoop en Swaenewoerd.

Bierfestival
De bezoekers van het Bierfestival kunnen voor 17,50 euro acht verschillende bieren proeven. In tegenstelling tot vorig jaar niet meer centraal op de Grote Markt, maar bij meerdere verschillende horecagelegenheden. Het gaat om de Surf Ale van de DAVO Brouwerij (Zuiderbuur); de Lowlander White Ale (De Gouverneur), de Natte Dubbel van Brouwerij ’t IJ (Neuf), La Chouffe Bock (De Zwaan), La Trappe-Quadrupel (Laurel’s), Meantime Yakima Red Ale (Lemonade), de Karmeliet Tripel en de Maximus Pandorra Saison Blond (allebei op de Grote Markt bij Borrelz). Van elk verkocht kaartje gaat er 2,50 euro naar de organisatie van StreetLive.

Masterclasses
Kim Lentjes, Internationaal biersommelier, verzorgt op zaterdag 23 september, in het kader van het Bierfestival, een drietal masterclasses bij De Haenehof. De eerste masterclass om 13.00 uur handelt over de geschiedenis van bier. De tweede masterclass om 14.30 uur gaat dieper in op het gebruik van hop. De laatste masterclass om 16.00 uur handelt over rijpen, blenden en houtrijping. Wat gebeurt er met bier als je het lang laat rusten of mengt met een whiskey? De deelnemers krijgen tijdens elke workshop drie bijzondere biertjes met een bijpassend hapje aangeboden. Deelname aan één van de eerste twee masterclasses kost 10 euro; voor de laatste wordt 12,50 euro gevraagd. Voor elke masterclass zijn dertig plaatsen beschikbaar. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij De Haenehof.

Voor meer informatie zie staging2.cunstenculinair.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.